image

Cursa înarmării a început odată cu retragerea SUA din Tratatul antirachete balistice (Tratatul ABM) în 2002, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Agerpres, care citează agenţiile de presă Interfax şi RIA Novosti.

„Cursa înarmărilor este în marş, din păcate. A început odată cu retragerea SUA din Tratatul antirachete balistice (Tratatul ABM) în 2002: un document fundamental, piatră de temelie a securităţii internaţionale”, a afirmat preşedintele rus. „Aceasta nu este o simplă apărare (antirachetă), ci o încercare de a obţine avantaje strategice prin slăbirea potenţialului nuclear al unui adversar ipotetic”, a adăugat el.

Liderul rus a menţionat că a îndemnat partea americană să nu se retragă din Tratatul ABM. El le-a spus reprezentanţilor SUA că, în acest caz, Rusia va fi forţată fie să creeze un sistem similar, fie să dezvolte un altul, care „va depăşi cu siguranţă sistemul de apărare antirachetă” american.

Rusia nu a încălcat tratatele de securitate cu SUA, fiindcă nu ea s-a retras prima din acestea, ci Statele Unite, iar acum Washingtonul transferă responsabilitatea asupra Moscovei, a afirmat Putin, adăugând că Rusia face totul pentru a-şi apăra securitatea şi interesele.

Putin a mai spus că a fost surprins de reacţia SUA atunci când Moscova a anunţat crearea armelor sale hipersonice, întrucât Rusia avertizase SUA că va reacţiona la scutul antirachetă, ale cărui elemente fuseseră instalate în Europa de Est.

Armata rusă dispune deja de rachete hipersonice intercontinentale în serviciu. „Rachetele noastre hipersonice zboară cu viteze mai mari de Mach 20. Şi sunt nu doar hipersonice, ci şi intercontinentale. Sunt nişte arme foarte puternice”, a spus preşedintele rus.

În pofida faptului că Rusia este prima ţară care a creat acest tip de rachete, „Moscova nu a abuzat de acest avantaj şi nu a ameninţat pe nimeni”, a arătat Putin. „Suntem gata să vorbim despre reducerea armelor şi să luăm în calcul că dispunem de acest tip de rachete în cadrul negocierilor cu partenerii americani”, a afirmat preşedintele rus, care s-a pronunţat pentru un dialog detaliat pe tema dezarmării, fără a purta „discuţii de dragul discuţiilor”.

Putin a menţionat că actuala administraţie americană „merge pe această cale”, evocând acordurile încheiate cu omologul sau american, Joe Biden, în timpul summitului de la Geneva.

Legat de manevrele militare de amploare desfăşurate de Rusia, liderul rus a spus: „Noi ne desfăşurăm exerciţiile pe teritoriul nostru naţional. Nu este nimic surprinzător în asta şi nu intenţionăm să dăm raportul nimănui în această privinţă”.

Temerile Occidentului cu privire la moartea democraţiei în Rusia sunt mult exagerate, consideră preşedintele rus, care le-a recomandat criticilor Kremlinului din Occident să se gândească mai bine la ceea ce se întâmplă la ei acasă.


Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
Articol original

Vladimir Putin: Cursa înarmării între SUA și Rusia este în plin avânt
Cursa înarmării a început odată cu retragerea SUA din Tratatul antirachete balistice (Tratatul ABM) în 2002, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Agerpres, care citează agenţiile …

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rugam nu faceti spam.

Alte Stiri