Sofia a fost arestată urmă cu mai bine de două săptămâni, împreună cu Protasevici, după ce regimul de la Belarus a deturnat un avion, iar aceasta este prima formă de comunicare cu exteriorul, arată Digi24, care citează BBC.


Sofia Sapega, partenera activistului anti-Lukașenko Roman Protasevici, a trimis familiei sale mai multe scrisori în care anunță că „nu cedează” și că „rezistă” în închisoare.


Cuplul se întorcea dintr-o vacanță în Grecia și se îndrepta spre Lituania când aeronava cu care zburau, operată de compania Ryanair, a fost interceptată de un avion de vânătoare și direcționată forțat către Minsk.


Operațiunea
a atras condamnarea mai multor state, care au
sancționat regimul lui Lukașenko.


„Totul are un sfârșit, inclusiv acest ghinion”


În scrisorile marcate cu inscripția „Închisoare KGB” și arătate BBC de mama Sofiei, tânăra își liniștește familia. „Totul are un sfârșit, inclusiv acest ghinion”, scrie ea.


Nu este însă clar de ce a fost acuzată studenta în vârstă de 23 de ani, care mergea la Vilnius pentru a-și susține masteratul.


În scrisori, aceasta spune că este „chinuită” gândindu-se la ceea ce ratează în viață, inclusiv încheierea masteratului.


„Ar fi trebuit să-mi susțin disertația astăzi și să merg seara la un restaurant cu Roman pentru a bea șampanie”, scrie ea. În schimb, Sofia le spune părinților că a băut ceai și a mâncat un biscuit, singură, în celulă.


Familia, ținută în ceață


Anterior, autoritățile belaruse au publicat un video cu Sofia, care era foarte neliniștită și părea să vorbească constrânsă. În filmare, ea „recunoaște” că este editorul unui canal Telegram cunoscut drept „cartea neagră a Belarusului”, care publică informații personale despre oficialii de stat și membri ai forțelor de securitate și este catalogat în țară ca extremist și interzis.


Roman Protasevici, iubitul Sofiei, a fost redactor-șef al Nexta, un canal al popularei aplicații de mesagerie Telegram. După ce a publicat informații și filmări de la valurile uriașe de proteste de stradă împotriva regimului Lukașenko, acțiuni care au început vara trecută, după realegerea contestată a lui Lukașenko, Roman a devenit unul dintre cei mai căutați oameni din Belarus.


Cuplul se află închis în același penitenciar din Minsk.


Avocatul Sofiei nu poate să dea informații familiei, nici măcar să spună dacă a fost acuzată de ceva, deoarece ar fi semnat un acord de confidențialitate, notează BBC.


Avocatul a spus însă că Sofia că a suferit în primă fază, după arestare, atacuri de panică.


Articol original

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rugam nu faceti spam.

Alte Stiri