Trump a plecat acasă. Noul locatar al Casei Albe s-a pus pe treabă, semnând deja decrete pe bandă rulantă. Doi profesori din domeniul științelor politice - Paul Collins, de la University of Massachusetts Amherst, și Aurelian Crăiuțu, de la Indiana University Bloomington - explică într-un interviu pentru Libertatea ce schimbări se prefigurează în Statele Unite în următorii patru ani, sub conducerea lui Joe Biden.


Paul Collins predă cursuri pe teme de guvernare și legislație la University of Massachusetts Amherst. A publicat trei cărți despre Curtea Supremă a Statelor Unite și este citat des în presa americană, inclusiv de către New York Times, CNN, NPR, Time, USA Today, Voice of America, Wall Street Journal, Washington Post. 


Aurelian Crăiuțu este șef de catedră asociat al Facultății de Științe Politice din cadrul Indiana University Bloomington. Este autorul a numeroase cărți și lucrări pe teme de teorie politică, unele scrise în engleză, altele în română. Cea mai recentă carte a sa, „Scrisori către tinerii radicali", va fi publicată în curând la Cambridge University Press.


„O reîntoarcere la normal”


- Cum credeți că va intra în istorie președinția lui Biden? Ca o întoarcere la normal sau ca o perioadă profund transformativă pentru America?


Paul Collins

-Paul Collins: Cred că va fi o reîntoarcere la normal. Misiunea lui Biden e să ducă America înapoi la era pre-Trump. Dar nu-i va fi ușor să facă asta. Va avea multe dificultăți de înfruntat.


-Aurelian Crăiuțu: În primul rând este o întoarcere la o politică a civilității și a respectului. Biden va fi un președinte care va încerca - și eu sunt aproape convins că va reuși să reducă temperatura la vârf.


Sistemul nostru politic s-a încins. Acum două săptămâni era în clocot. Putea exploda. E nevoie ca cineva să vină să ridice capacul și să lase temperatura să scadă.


Și asta trebuie să se întâmple acolo sus, pentru că e clar că o bună parte din violențele recente au fost cauzate de faptul că unele segmente (radicale) din sânul populației s-au trezit peste noapte legitimizate de discursul extremist al lui Trump.


Oricum, acele elemente radicale vor continua să existe. Însă eu cred că experiența politică de peste patru decenii a lui Biden și capacitatea lui de a dialoga dincolo de granițele ideologice îl vor ajuta să ajungă la niște înțelegeri (cu adversarii politici) pe care Obama nu le-a realizat.


Relația cu aripa progresistă din Partidul Democrat


-Cât de puternică este aripa progresistă în Partidul Democrat și cum credeți că va negocia Biden cu Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortez și Elizabeth Warren?


-Paul Collins: Biden va trebui să unească Partidul Democrat, care e ceva mai divers decât a fost în ultimii 50 de ani. Aripa progresistă va face un lobby puternic în favoarea politicilor progresiste, ceea ce-l va scoate pe Biden din zona lui de confort.


Dar, până la urmă, cred că va reuși să unească pe toată lumea din partid. Va face lucrurile la care ne așteptăm din partea unui președinte democrat, dar se va ocupa și de unele lucruri care sunt importante pentru progresiști, gen drepturile LGBTQ+ și schimbările climatice.


Aurelian Crăiuțu

-Aurelian Crăiuțu: N-am nicio îndoială că raporturile dintre Sanders, Biden și Warren vor fi bune. Aripa mai tânără (din care face parte Ocasio-Cortez, n.r.) este prin definiție mai lipsită de răbdare și mai doritoare de a schimba lucrurile repede.


Însă eu cred că nu vor exista rupturi între cele două aripi, pentru că este în interesul tuturor ca majoritatea pe care o dețin democrații în cele două Camere să dureze patru ani, nu doar doi (adică până la alegerile parțiale din 2022, n.r.).


Biden are o viziune moderat-radicală, în sensul că el știe că lucrurile nu se pot face peste noapte, că anumite lucruri trebuie să ajungă la termen pentru a fi mai apoi promovate pe agenda publică.


Problema sistemului de imigrație


- Ce trebuie să se întâmple ca Biden să reușească să treacă în Congres o reformă profundă a sistemului de imigrație?


-Paul Collins: Biden va realiza o bună parte a acestei reforme prin ordonanțe de urgență, dar restul va depinde de bunăvoința republicanilor din Congres.


Președintele va promova serios legalizarea statutului imigranților fără forme legale, dar s-ar putea să trebuiască să se mulțumească cu mai puțin, ca să-i atragă de partea lui pe republicanii din Senat.


-Aurelian Crăiuțu: Pe mine m-a surprins faptul că printre primele măsuri luate de către Biden vor fi și cele legate de imigrație. Eu aș fi început cu altceva, drept să spun.


Reforma imigrației a fost făcută ultima dată de către Ronald Reagan în anii '80. În anii 2012-2013, a existat un oarecare consens între cele două partide, dar planurile lor au eșuat.


Deci, într-un fel, terenul este pregătit. Aici considerentele pragmatice ar putea influența factorii de decizie din ambele partide pentru a se ajunge la un consens.


Însă e o temă cu o încărcătură emoțională mare - zidul, imigranții care „ucid" și „comit violuri” și așa mai departe. Numai prin construirea unor coaliții se va putea face ceva. Republicanii trebuie să simtă că și ei câștigă ceva din asta.


Problemele interrasiale


- Ce poate să facă Biden - și ce-ar trebui să facă - în legătură cu problemele interrasiale din America zilelor noastre?


-Paul Collins: La început, probabil că relațiile interrasiale nu vor primi o atenție deosebită, pentru că Biden va trebui să se ocupe de criza pandemiei și de economie. Dar tema va fi totuși prezentă de-a lungul întregii sale președinții. 


Cred că se vor face niște pași mari în direcția echității rasiale în această țară. Mulți dintre acești pași vor fi realizați prin intermediul ordonanțelor de urgență, dar mă aștept ca administrația Biden să propună și o serie de proiecte legislative deștepte.


Cred că vor trage instituțiile la răspundere atunci când discriminează. Nu cred că vor institui un sistem de cote rasiale, deoarece Curții Supreme nu-i plac astfel de măsuri, iar Biden are o experiență lungă la guvernare și știe ce poate și ce nu poate face.


Există, din câte am înțeles, politici care urmează să fie adoptate în sensul acesta: acces mărit la educație, extinderea ajutorului acordat familiilor cu venituri modeste, împrumuturi accesibile pentru cei care doresc să-și continue studiile etc.


Aurelian Crăiuțu: Două chestiuni sunt pe tapet aici:


Inegalitățile economice. Trebuie ca accesul la resurse să nu fie condiționat de apartenența la o rasă sau la o etnie. Problema felului în care sunt tratate minoritățile de către poliție. Sunt multe de făcut aici - și cred că se vor face.

Nu se anunță noi războaie


- Ne putem aștepta la implicarea Statelor Unite în noi conflicte armate în mandatul lui Biden?


-Paul Collins: Nu cred că Biden va declanșa războaie. Cel puțin nu foarte curând. S-ar putea chiar să scoată trupele americane din unele mocirle în care sunt blocate peste granițe. 


-Aurelian Crăiuțu: M-a distrat să văd că și în discursul lui de azi dimineață (din ziua inaugurării noului președinte, n.r.) Trump a spus că este singurul președinte care n-a creat un nou război. El n-a creat un nou război în afara Americii - a creat unul în interiorul Americii! Mai rău!


Cred că vor fi schimbări importante în politica externă. De exemplu, relația cu Iranul va fi regândită. Atitudinea belicoasă din ultimii ani n-a ajutat nimănui. 


Marea problemă rămâne China. E clar că politica adoptată de către Trump a fost un eșec total. Deficitul comercial cu China a crescut în acești patru ani. America este mai depedentă de China astăzi decât era acum patru ani. 


Din acest punct de vedere, nu este în interesul Americii să lanseze vreun război. America va relua politica de colaborare cu alții. O mare eroare a lui Trump a fost ieșirea din Parteneriatul Trans-Pacific care a lăsat practic mână liberă Chinei în zona Pacificului.


Această greșeală poate fi reparată prin reintegrarea Americii în acea structură. Trump a preferat tratatele bilaterale; acum accentul se va deplasa în direcția tratatelor multilaterale.


Articol original

Doi profesori din SUA, un român și un american, explică pașii pe care-i va face Biden ca să întoarcă America la era dinainte de Trump
Trump a plecat acasă. Noul locatar al Casei Albe s-a pus pe treabă, semnând deja decrete pe bandă rulantă. Doi profesori din domeniul științelor politice - Paul Collins, de la University of Massachu…

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rugam nu faceti spam.

Alte Stiri