Ordinul de organizare a simulării examenelor naționale a fost publicat în Monitorul Oficial

examenul-definitivare-simulările-bac-evaluare-nationala

Ordinul ministrului Educației privind organizarea în luna martie a simulării Evaluării Naționale și a Bacalaureatului a fost publicat joi în Monitorul Oficial. Noutatea de anul acesta este că și elevii de clasa a VII-a vor susține probele de la examenul național.

Potrivit documentului, simularea Evaluării Naționale se organizează pentru elevii claselor a VIII-a, la care participă și elevii de clasa a VII-a.

De asemenea, simularea probelor scrise la examenul de Bacalaureat se organizează pentru elevii claselor terminale ale liceului – a XII-a și a XIII-a seral/frecvență redusă, la care participă și elevii claselor a XI-a și a XII-a seral/ frecvență redusă – învățământ de masă.

Calendarul simulărilor

Ministerul a aprobat calendarul organizării acestor simulări, disciplinele la care elevii vor susține examen, precum și lista temelor (materia) din care vor fi formulate subiectele.

Pentru clasa a VIII-a, MEN a stabilit că pe 11 martie va avea loc simularea la Limba și literatura română, iar pe 12 martie la Matematică. Pe 13 martie este programată simularea la Limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi afișate pe 22 martie.

În ceea ce privește simularea Bacalaureatului, pe 18 martie elevii de liceu vor susține proba scrisă la Limba și literatura română, 19 martie – limba și literatura maternă, 20 martie – proba obligatorie a profilului, 21 martie – proba la alegere a profilului și specializării (se organizează numai pentru elevii clasei a XII-a). Rezultatele vor fi afișate pe 29 martie.

Rezultatele pot fi trecute în catalog

Rezultatele obținute la simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și la simularea probelor scrise ale Bacalaureatului sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul Consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

Disciplinele la care se organizează simulările

Disciplinele la care se organizează simularea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a sunt: Limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii aparținând minorităților naționale), Matematică.

Disciplinele la care se organizează simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a sunt: Limba și literatura română, limba și literatura maternă, Matematică și Istorie. Disciplinele la care se organizează simulare de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a XIII-a sunt: Limba și literatura română, limba și literatura maternă, Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, Argumentare și comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie.

Ministerul Educației precizează că aceste simulări sunt organizate pentru familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naționale, respectiv ale unui examen de Bacalaureat și cu scopul de a optimiza rezultatele obținute de către elevii din învățământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/ liceale.

Citește și Profesorii protestează și acuză haosul din sistem

Articolul Ordinul de organizare a simulării examenelor naționale a fost publicat în Monitorul Oficial apare prima dată în Pedagoteca.Articol original