Un nou studiu arată posibile efecte severe și iremediabile ale tehnologiei asupra creierului copilului

Un nou studiu arată consecințele dezvoltării copiilor într-o lume dominată de tehnologie, care poate schimba structura creierului acestora.

Conform noii cercetări prezentate în cadrul emisiunii 60 Minutes de specialiștii de la National Institute of Health (NIH) din SUA, cei aproximativ 4.500 analizați aveau „tipare diferite” ale creierului care depindeau de cât de mult au stat pe zi în fața unui ecran.

În total, studiul celor de la NIH a inclus scanarea creierului a 11.000 de copii de 9-10 ani, pe o perioadă de 10 ani, pentru a determina efectele timpului petrecut în fața unui ecran. Deși primele date concrete nu au fost încă publicate, cercetătorii speră să le publice la începutul lui 2019, găsind tipare în analizele copiilor care petrec mai mult de 7 ore pe zi în fața ecranelor. Acestea scot la iveală o subțiere a cortexului – stratul extern de țesut cerebral responsabil pentru procesarea informațiilor de la cele 5 simțuri.

Citește și Dieta bogată în pește poate fi remediul pentru astm

„Nu știm cu certitudine dacă efectul este cauzat neapărat de timpul petrecut în fața ecranului”, a precizat Gaya Dowling, unul dintre savanții care lucrează în cadrul acestui studiu.

Important de precizat că cercetătorii de la NIH au descoperit că cei expuși pe o perioadă mai mare de 2 ore pe zi „au rezultate mai slabe la testele de gândire și de limbă”, conform lui Dowling.

Una dintre mizele studiului a fost de a stabili într-un final dacă ecranele televizoarelor, smartphone-urilor și a altor dispozitive similare creează într-adevăr dependență. Totuși, până la a ajunge la răspunsuri definitive, echipa mai are de adunat și procesat date.

Articolul Un nou studiu arată posibile efecte severe și iremediabile ale tehnologiei asupra creierului copilului apare prima dată în Pedagoteca.Articol original