Tot ce trebuie să ştii despre virusul West Nile, care a ucis 12 oameni în România

În România, în perioada 2 mai – 29 august, s-au înregistrat 117 de cazru de infecţie cu virusul West Nile. Dintre aceste cazuri de meningite/ meningo-encefalite, 12 au fost decese, conform datelor Ministerului Sănătăţii.

Instituţia a mai anunţat că pacienţii decedaţi prezentau co-morbidități. Din totalul deceselor, cinci persoane erau din Bucureşti şi două din Olt. În judeţele Galaţi, Iaşi, Covasna, Dâmboviţa şi Constanţa s-au raportat câte un deces.

Virusul West Nile. „Nu este vorba de o epidemie”

„Față de anul trecut, debutul perioadei de îmbolnăviri s-a produs cu trei săptămâni mai devreme, iar specialiștii apreciază că ne apropiem de vârful epidemic din acest sezon, dar nu este vorba despre o epidemie, așa cum a fost în anii 1996, 2010 și 2016”, au explicat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Virusul West Nile se transmite prin muşcătura mai multe specii de țânțari, răspândiți în mediul urban și în cel rural.

Perioada ploioasă care a făcut mai dificilă răspândirea de substanţe care să omoare ţânţarii a reprezentat o condiţe favorabilă de dezvoltare a acestui virus.

La acest lucru se adaugă şi de deficiențele în aplicarea măsurilor de control și a măsurilor de protecție personală.

Cum se transmite infecţia cu virusul West Nile

Infecția cu virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci numai prin înțepătură de țânțar.

În aceste condiţii, autorităţile din domeniul sănătăţii recomandă autorităţilor publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

De asemenea, Direcțiile de sănătate publică trebuie să verifice, până la finalul sezonului, eficacitatea măsurilor aplicate.

De asemenea, se recomandă şi populaţiei folosirea mijloacelor de protecție împotriva ţânţarlor şi evitarea expunerii la înțepăturile lor.

Virusul West Nile – Atenţionare de călătorie în Grecia

Avertisment de la Ministerul Afacerilor Externe pentru turiştii români care doresc să călătorească în Grecia,

MAE precizează că există riscul contractării virusului West Nile. Alerta a fost dată de Centrul de Control şi Prevenţie din cadrul Ministerului grec al Sănătăţii.

Populaţiei i se recomandă folosirea substanţelor de protecţie împotriva ţânţarilor. De asemenea, este indicat să se poarte îmbrăcăminte care să acopere cât mai mult din suprafaţa corpului.

Cele mai afectate zone de virusul West Nile sunt Attica şi Peloponez (Corint).

Citeşte şi Secretul longevităţii, dezvăluit de oamenii de ştiinţă din Singapore

 

Articolul Tot ce trebuie să ştii despre virusul West Nile, care a ucis 12 oameni în România apare prima dată în Jurnalul de Afaceri.Articol original