Liviu Pop nu a obținut titlul de doctor pentru că lucrarea sa prezenta „suspiciuni de similitudine sau plagiat”

Liviu Pop, fostul ministru al Educației, nu a mai primit miercuri titlul de doctor al Colegiului Național de Afaceri Interne de la Academia de Poliție. Acest fapt se datorează intervenției jurnalistei Emilia Șercan, cunoscută pentru anchetele sale privind plagiatele persoanelor publice.

Aceasta a prezentat elemente care arată că un procent de 25% din lucrare ar conține similitudini. Pop și-a susținut lucrarea și a spus că are emoții mai mari decât atunci când a depus jurământul militar și și-a cerut scuze pentru ”bâlbe” și ”greșeli”.

Jurnalista Emilia Șercan spune că a solicitat Academiei în urmă cu o săptămână să participe la susținerea publică a tezei de doctorat a lui Liviu Pop și să vadă lucrarea acestuia, Academia aprobându-i cererea.

“Domnule doctorand, stimaţi invitaţi, distinşi membri ai prezidiului, permiteţi-mi să vă comunic decizia luată în unanimitate de către comisia pe care astăzi o prezidez. Dată fiind existenţa unor posibile suspiciuni de similitudine sau plagiat în teza de doctorat a doctorandului Pop Liviu Marian, suspendăm şedinţa de astăzi până în momentul în care domnul doctorand împreună cu domnul conducător de doctorat vor decide reparcurgerea paşilor obligatorii pentru susţinerea tezei de doctorat şi o rugăm, de asemenea, pe doamna Emilia Şercan, dacă are amabilitatea să ne pună la dispoziţie elementele care astăzi au concurat la luarea deciziei. Domnule doctorand, ne pare rău, dar cred că cel mai bine, atât pentru instituţia pe care o reprezint, dar şi pentru dumneavoastră, este ca nicio suspiciune să nu existe, să nu planeze asupra activităţii dumneavoastră şi asupra activităţii conducătorului de doctorat. Declar şedinţa publică închisă. Vă mulţumesc!”, a anunţat profesorul universitar Adrian Iacob, rectorul Academiei de Poliție.

După ce Liviu Pop și-a susținut teza în mai puțin de 15 minute din cele 30 de minute alocate, a spus că are emoții mai mari decât atunci când a depus jurământul militar și și-a cerut scuze pentru ”bâlbe și greșeli”.

Citește și https://pedagoteca.ro/fara-cozi-la-inscrierea-la-una-dintre-cele-mai-cunoscute-universitati-din-romania/

Emilia Şercan afirmă că a studiat timp de patru ore teza de doctorat a fostului ministru al Educaţiei, intitulată “Migraţia forţei de muncă. Implicaţii asupra securităţii naţionale”, iar aceasta are pagini întregi care nu respectă normele academice de citare, care presupun utilizarea ghilimelelor şi trimiterea către surse oficiale.

Jurnalista a adăugat că profesorul universitar Ţuţu Pişleag, coordonatorul lucrării lui Pop, a vorbit 45 de minute și “a umplut și timpul neconsumat de doctorandul său”, iar la final a susținut calificativul “foarte bine” pentru lucrare, fără să evalueze “punctele tari și slabe”. “Fără să spună care sunt punctele tari şi cele slabe, fără să facă o evaluare calitativă şi critică a tezei, Pişleag a anunţat că susţine calificativul “Foarte bine”. 45 de minute a vorbit coordonatorul lui Liviu Pop. Înainte de a încheia, mi-a transmis câteva ameninţări deloc voalate, pe motiv că <tot v-aţi autoinvitat la susţinere>”, spune Şercan. Astfel, cu ajutorul softului antiplagiat TurnitIn, jurnalista Emilia Șercan a arătat că 25% din lucrarea fostului ministru conține similitudini.

La final, după ce comisia s-a retras pentru deliberare și a anunțat decizia ca Liviu Pop să ”reparcurgă” pașii necesari pentru teză, acesta a susținut că nu a copiat sau plagiat vreodată, afirmând: “Am spus clar, la finalul fiecărei fraze, trimiterea. Vreți să punem ghilimele? Le punem peste tot”.

Scandalul legat de plagiatul lui Ponta s-a amplificat când Liviu Pop a desfiinţat prin ordin de ministru Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), imediat după ce acest for a dat un prim verdict de plagiat în ce-l priveşte pe Ponta. Pop a susţinut atunci că CNATDCU nu avea competenţa să se pronunţe în acest caz, teza de doctorat a lui Ponta fiind ulterior trimisă la Consiliul Naţional de Etică. Pe 16 iulie 2012, acest for a dat singurul verdict favorabil lui Ponta, verdict ce a fost infirmat apoi în mod repetat, inclusiv de către instanţă. Interimatul lui Pop la Educaţie s-a încheiat pe 29 iulie 2012.

Articolul Liviu Pop nu a obținut titlul de doctor pentru că lucrarea sa prezenta „suspiciuni de similitudine sau plagiat” apare prima dată în Pedagoteca.Articol original