Exista doua metode de a cuceri si subjuga o natiune
"Exista doua metode de a cuceri si subjuga o natiune. Prima este taisul sabiei. A doua este datoria externa." John Adams, 1975-1826
Să presupunem că Tsipras e un incompetent, desi a venit recent la guvernare si nu ii putem asuma lui raspunderile pentru datoria Greciei. Ori să presupunem că nu doriți să vedeți SYRIZA la putere sau poate ca nu va plac grecii si ii vreti dati afara din zona euro.
Chiar dacă toate acestea sunt adevărate, listă cerintelor Eurogroupului este o nebunie. Trendul ThisIsACoup de pe Twitter este corect din acest punct de vedere. Acest lucru merge dincolo de austeritate la pura răzbunăre, la distrugerea completă a suveranității naționale fara și nici o speranță de ușurare. Este o ofertă pe care Grecia nu o poate accepta; și este o trădare groteasca a tot ceea ce  proiectul european trebuia să sustina.
Ce poate trage Europa înapoi de pe marginea prăpastiei? Se spune că Mario Draghi încearcă să reintroducă bunul-simț si ca Olanda ar incepe sa se împotriveasca modelului german de economie germane, sa nu o mai sustina in toate ca in trecut. Dar marea parte a prejudiciului a fost deja făcut. Cine va avea încredere vreodată in bunele intenții ale Germaniei, după toate astea?
Într-un fel, economia a devenit aproape secundar. Dar totuși, să fie clar: ceea ce am învățat in aceste ultime săptămâni este că a fi un membru al zonei euro înseamnă că creditorii itin pot distruge economia dacă nu faci tot ceea ce ti se dicteaza. Acest lucru nu influențează deloc economia de austeritate. E foarte adevărat că impunerea austerității dure dar fără reducere a datoriilor este o politică condamnata, indiferent cât de dispusa este o țară sa accepte suferința. Iar asta inseamna ca, in final, chiar si o capitulare din partea Greciei nu este un pas inainte d.p.d.v. al proiectului european.
Poate Grecia ieși cu succes din Euro? Va încerca Germania  să blocheze o recuperare economica a Greciei? (Ne pare rău, dar acum trebuie sa ne intrebam si lucrul asta.)
Proiectul european - atat de lăudat și susținut - tocmai a primit o lovitură teribilă, poate fatală. Și orice vei gândi despre SYRIZA, sau Grecia, nu grecii sunt de vina.
Mai sus aveti o simpla dar clara analiza a situatiei Euro-Grecia din partea economistului Paul Krugman, laureat al premiului Nobel. Mi-am permis sa traduc un articol de pe blogul d-lui, in contrast cu multitudinea de stiri, reportaje si articole din mass-media care ii invinuiesc pe greci de situatia in care se afla. Mai mult, ii descriu pe acestia ca fiind lenesi, hoti s.a.m.d.

Iata si alte cateva articole/pagini pe care va recomand sa le cititi si care vor dezvalui cum politicienilor germani putin le pasa de Grecia si de greci, si mai mult de resursele acestei tari. Aceasta adaugare este special dedicata celor care sustin sus si tare ca 'datoriile trebuiesc platite' si, in plus, fac referiri la cinste, onoare, etc.

1.  Fostul ministru al finantelor grec, Varoufakis, a demisionat deoarece si-a dat seama ca Germania - sau cel putin ministrul acesteia de finante, Wolfgang Schäuble - isi doreste sa elimine Grecia din Uniunea Europeana pentru a da un exemplu francezilor si a intari astfel 'modelul disciplinar' german. Articolul lui Varoufakis il gasiti pe situl  theguardian.com. Stiu ca pare de necrezut, mai ales ca Angela Merkel a sustinut mereu ca isi doreste ca Grecia sa ramana in UE, insa recent a iesit la iveala si un document ce vine de la Ministerul de Finante al Germaniei si se intituleaza "Comentarii la ultimele propuneri grecesti". Acesta intareste convingerea lui Varoufakis. In document scrie clar cum ca Grecia ar trebui nu doar sa continue cu politica de austeritate ci, in plus, sa transfere 50.000 de milioane de euro in bunuri nationale catre o companie privata din Luxemburg. Ce bunuri nationale, avand in vedere ca grecii nu prea au resurse? Porturile, aeroporturile, Partenonul... Grecia (?!)

2. Tot in documentul de mai sus se precizeaza si ca, daca Grecia nu va reusi (economic) cu masurile de mai sus (austeritate+instrainarea bunurilor), atunci va fi scoasa temporar din Uniunea Europeana. Astfel va exista o posibilitate a restructurarii datoriilor, in afara legilor financiare europene. Bineinteles ca, daca va continua sa imprumute si sa continue in acelasi timp cu masurile de austeritate, Grecia nu va reusi, ne intrebam cat anume inseamna 'temporar'.

3. Compania din Luxemburg propusa sa administreze/gestioneze cele 50000 milioane de euro in bunuri nationale grecesti se numeste Institutul de Dezvoltare si este o subsidiara a KfW la care ministrul de finante german Wolfgang Schäuble este presedinte. Kreditanstalt für Wiederaufbau este un grup bancar guvernamental german. Banuiesc ca acest punct nu mai are nevoie de nici un comentariu si ca este clar cine doreste sa castige - si va castiga - de pe urma Greciei, daca Tsipras va semna noul acord cu Uniunea Europeana.

Uniunea Europeana se destrama
"Exista doua metode de a cuceri si subjuga o natiune. Prima este taisul sabiei. A doua este datoria externa." John Adams, 1975-1826 Să presupunem că Tsipras e un incompetent, desi a ven…

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rugam nu faceti spam.

Alte Stiri