O lista cu aparate (hardware) sau dispozitive ce au fost inlocuite de telefonul mobil in ultimii ani... si lista va continua odata cu evolutia tehnologiei.
Aparate si dispozitive inlocuite de telefonul mobil
Unele sunt caracteristici ale fiecarul telefon, altele pot fi obtinute prin instalarea diverselor programe existente pe net, majoritatea gratuite.
 1. Telefonul fix - va mai amintiti cum arata telefonul dial, acela cu 10 cifre, de la 0 la 9?
 2. Ceasul de mana - in ziua de azi ceasul de mana este un simplu accesoriu vestimentar.
 3. Lanterna - majoritatea mobilelor pot folosi cu succes flash-ul camerei foto ca pe o lanterna.
 4. Camera foto - ce folos sa mai cheltui banii pe o camera foto cand mobilul face poze si, in plus, le poate incarca automat pe internet?
 5. Camera video - telefoanele mai performante dispun de camere foto/video... performante. Asadar, pentru mici petreceri, drumetii, plimbari in parc nu mai este nevoie decat de mobil.
 6. Camera de supraveghere - exista aplicatii care detecteaza miscarea si imediat fac poze ori inregistreaza video. Ideea este sa il ascundeti a.i. sa nu vi-l fure hotii sau eventual sa gasiti o aplicatie care incarca automat aceste poze/video pe internet (Dropbox, Google Drive, Skydrive) - va va costa probabil mult mai ieftin decat o camera de supraveghere.
 7. Camera video pentru masina - denumita si "car DVR". Android Market contine cateva programe gratuite foarte bune ce va pot transforma mobilul intr-o camera pentru masina, pentru a va inregistra calatoriile, felul cum conduceti, eventualele (Doamne fereste!) accidente etc.
 8. Cronometrul - si mai mult decat atat; exista numeroase aplicatii ce se folosesc de GPS pentru a calcula caloriile consumate si a va sfatui in legatura cu - de exemplu - ruta de alergat, asta in cazul in care faceti jogging sau alt antrenament fizic.
 9. Radio/walkman - fara prea multe explicatii, doar copiati MP3-urile in mobil si ascultatile ulterior.
 10. TV - desi ecranul este destul de mic, exista telefoane mobile echipate cu tunere si decodoare care fac posibila vizionarea posturilor TV.
 11. Video/DVD player - au trecut cativa ani de cand nu am mai cumparat un film DVD iar playerul nici nu sunt sigur ca mai functioneaza. Ca si mine probabil, majoritatea posesorilor de smartphone vizioneaza filme pe Youtube (sau alte situri de gazduire video), Sopcast sau Popcorn. Mai nou, cumparati Chromecast de la Google si urmariti filmele pe TV (Chromecast inlocuieste cablul HDMI si seinsereaza in mufa HDMI a televizorului)
 12. Audio recorder - nu conteaza ca nu sunteti reporter si nu l-ati folosit niciodata, recorder-ul face si el parte din mobil.
 13. Calculatorul de buzunar - existent pe toate mobilele de mai bine de 20 de ani incoace.
 14. Calculatorul - desi inca mai este folosit, telefonul mobil a preluat o mare parte din sarcinile calculatorului, in special referitor la comunicatie, socializare (email, Facebook, Twitter s.a.m.d.)
 15. Consola de jocuri - jocurile pentru mobil sunt inca departe de cele pentru computer sau PS$, XBox, etc. Insa tehnologia avanseaza rapid (ex. Nvidia Tegra) si exista destule jocuri Android bune si care pot fi jucate cu gamepad. Trebuie doar sa conectati mobilul/tableta la TV.
 16. Dictionarul - atat cel clasic (cartea) cat si cel electronic pot fi inlocuite cu succes de banalul Google Translate (Android) care mai nou ofera posibilitatea descarcarii bazelor de date si deci nu necesita internet pentru a traduce cuvintele.
 17. GPS-ul - un aparat dedicat costa cam cat un mobil semi-performant. Asadar, de ce sa nu cumparati un Android si sa instalati un program GPS gratuit de aici.
 18. Telecomanda - televizoarele noi SmartTV pot fi accesate cu ajutorul mobilului.
 19. Scanner pentru masina - au aparut aplicatii (Torque imi vine in minte) care, prin intermediul mufei OBD (on-board diagnostics) comunica cu computerul masinii si pot detecta eventuale probleme ale acesteia. Exista chiar si dispozitive bluetooth (eu am cumparat unul cu vreo 5$ de pe aliexpress) pentru a conecta mobilul fara cablu.
Deocamdata atat, dar voi continua lista. Astept sa iasa pe piata, de la Apple sau Samsung, telefonul care masoara bataile inimii, glicemia, temperatura etc.

Aparate si dispozitive inlocuite de telefonul mobil
O lista cu aparate (hardware) sau dispozitive ce au fost inlocuite de telefonul mobil in ultimii ani... si lista va continua odata cu evolutia tehnologiei. Unele sunt caracteristici ale fiecarul t…

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rugam nu faceti spam.

Alte Stiri