De cand Google Maps a permis descarcarea hartilor, mai intai ca experiment (Labs) si apoi oficial, direct din meniul Google Maps, posesorii de telefoane mobile inteligente (smartphone) au incetat sa mai caute si sa mai instaleze navigatoare GPS. Cu atat mai putin, cred ca nimeni nu a mai cumparat un navigator GPS pentru telefoanele mobile. Exista totusi, sau au inceput sa existe dat fiind concurenta Google Maps care e gratis, destule navigatoare GPS gratuite, unele chiar cu voce, eliminand astfel necesitatea achizitionarii unui sistem separat de localizare GPS.
Android
 Nu voi vorbi despre toate telefoanele ci doar despre cele ce ruleaza pe Android, deoarece sunt posesorul unui Acer Liquid Metal ce ruleaza pe Android; prin urmare programele GPS descrise aici sunt verificate si testate si ruleaza perfect, cel putin la ora scrierii acestui articol.
 Cum am scris mai sus, unul dintre navigatoarele GPS gratuite este chiar Google Maps. Deschideti Google Maps pe telefonul Android si accesati meniul. Faceti apoi click pe Make available offline (Androidul meu este in engleza) si selectati harta pe care doriti s-o descarcati in telefon. Exista o limita de aproximativ 80MB; faceti zoom (in/out) pentru a mari ori micsora portiunea selectata pana cand butonul de descarcare/confirmare devine accesibil. Descarcati apoi harta, care va avea dimensiunile unui patrat. Dupa descarcare puteti testa. Mergeti afara, sub cerul liber, porniti GPS-ul si deschideti Google Maps. In functie de telefonul dvs. si de conditiile atmosferice veti fi localizat pe harta mai repede ori mai incet, depinde de viteza de detectare a satelitilor.
RMaps
 O alta varianta gratuita este RMaps. Fata de Google Maps, RMaps aduce in plus posibilitatea de a folosi aproape orice harta accesibila pe internet. Astfel, din meniul RMaps puteti alege sa folositi hartile Google Maps, Bing (Microsoft), Yandex, Open Street Map, OSM (Germania), Freemap (Slovacia), Statkart (Norvegia) si Soviet Military Map (!?).
 Nu ofera, cel putin pana acum, posibilitatea navigarii prin voce, insa prin multitudinea de harti accesibile este, categoric, o optiune interesanta ce ar trebui macar incercata.
 Daca doriti sa luati legatura cu creatorul acestui program intrati pe pagina acestuia de Blogger: robertdeveloper.blogspot.com.


Osmand
 A treia optiune si pe care o recomand conducatorilor auto este Osmand. Osmand este o alta aplicatie gratuita pentru telefoanele mobile ce ruleaza pe Android care va permite navigarea/localizarea pe harta folosind sistemul de navigare GPS (Global Positioning System). Avantajul sau noutatea pe care o aduce acest program este integrarea navigarii vocale. Asemanator sistemelor de navigare Osmand va va informa despre locatia si ruta pe care trebuie s-o alegeti prin voce.
 Am spus ca recomand aceasta optiune conducatorilor auto. Aceasta nu numai din cauza navigarii vocale ci si din cauza ca, din cate am observat, harta nu contine prea multe detalii. Nu ma refer la puncte de reper, institutii, locatii, hoteluri, etc ci la strazile mici, care nu apar pe harta. Insa este posibil ca acest lucru sa fie din cauza ca acum testez harta dintr-o zona rurala. Poate pentru orasele mari harta este mult mai exacta.
 Trebuie adaugat ca Osmand nu se instaleaza automat cu voce. Vocea este o aplicatie separata si se numeste Ivona. Exista si Ivona in limba romana, numele ei fiind Carmen :) Dupa ce instalati Ivona - este in beta si deocamdata este gratuit - mergeti la Settings -> Voice Input & Output -> Text-to-Speech settings si activati vocea. Din meniul Osmand, dupa ce veti alege destinatia si sistemul de navigare va porni, puteti inchide vocea Ivonei daca preferati navigarea fara voce.
Mici adaugiri: intre timp Google Maps nu mai permite descarcarea hartilor, cel putin nu pe noile Androide. Osmand include si voce si deci nu este nevoie de Ivona sau Loquendo, RMaps a disparut de pe piata si avem o a patra optiune si aparent cea mai buna.
Sygic navigator GPS Android
A patra optiune este Sygic, un program extraordinar care foloseste hartile TomTom. Ultima versiune a Sygic-ului aduce in plus camera video pentru masina. Porniti navigatorul, cautati si alegeti destinatia si porniti GPS-ul. In meniul Sygic-ului faceti un click pe Blackbox - acesta va porni sa inregistreze video. Tot ce trebuie sa faceti este sa amplasati telefonul pe bord intr-un suport cat mai stabil pentru a nu tremura cand conduceti masina a.i. camera sa cuprinda un unghi cat mai larg. Sygic trebuie platit insa se gaseste de descarcat gratis. Sa zicem ca il descarcati pentru a-l testa inainte de cumparare.
La ce este utila camera? In caz de accident faceti click din nou pe butonul Blackbox si opriti inregistrarea video, pe care ulterior o salvati. Aceasta poate fi utila pentru a va stabili nevinovatia (daca nu sunteti vinovat, se intelege). Sygic va salva ultimele 5 minute de inregistrare, asadar daca doriti sa salvati si alte inregistrati video, fara a fi neaparata nevoie sa va accidentati (lol), va trebui sa opriti masina si sa o faceti manual. Blackbox-ul Sygic-ului nu este o alternativa a camerei video de masina, insa este cu siguranta util si binevenit. Nu uitati ca se porneste manual, dupa stabilirea traseului si toate celelalte.
Instructiuni de instalare - urmati pas cu pas:
 1. Descarcati si dezarhivati fisierele https://www.oboom.com/4ZZ01WVO/Sygic14.6.7crk+base.part2.rar si respectiv https://www.oboom.com/OZ67WUL4/Sygic14.6.7crk+base.part1.rar
 2. Descarcati Map Downloader si descarcati apoi, folosind acest program, harta (Romaniei sau oriunde va aflati) si vocile pe care le doriti https://www.oboom.com/BWGPZI5K/Sygic_mapdownloader14_6.rar Toate acestea le veti descarca PESTE folderul obtinut anterior (care ar trebui sa se numeasca simplu Sygic)
 3. Copiati acest folder (Sygic) in telefonul mobil, pe memoria externa sau interna. 
 4. In final descarcati programul propriu-zis de aici https://www.oboom.com/55RIGF0C/sygic1467crk.apk si instalati-l pe mobil. Atentie caci trebuie sa permite instalarea programelor din oricare alte locatii, nu neaparat de pe Google Play (gasiti optiunea singuri undeva in setarile de securitate ale mobilului)
 5. Optional aveti si locatia camerelor de viteza (pentru vitezomani) din Europa aici https://www.oboom.com/XFNYZ702/Sygic-EU-speedcam.rar Sygic va va avertiza cand sunteti aproape de acestea si veti avea timp sa reduceti viteza automobilului. Scapati astfel de cateva amenzi, daca sunteti vitezoman.
Alte adaugiri: Oboom pare sa fi sters Sygic-ul asadar link-urile de mai sus nu mai functioneaza, insa o scurta cautare Sygic cracked cu Google va gasi o multime de alte situri de unde puteti descarca Sygic gratis - atentie, unele pot fi virusate. Ultima versiune a Sygic (la momentul modificarii articolului) este 16.0.11. Personal prefer 13.4.2 deoarece in versiunile mai noi nu reusesc sa adaug/introduc o locatie/destinatie folosind coordonatele GPS (lat, long).

Navigator GPS cu voce gratis pentru Android: Osmand, RMaps, Google Maps, Sygic
De cand Google Maps a permis descarcarea hartilor, mai intai ca experiment (Labs) si apoi oficial, direct din meniul Google Maps , posesorii de telefoane mobile inteligente ( smartphone ) au inceta…

2 comentarii:

 1. Intre timp, Osmand (ultima versiune) include si voce, deci nu mai este nevoie de nici un alt software suplimentar, precum Ivona.

  RăspundețiȘtergere
 2. How to install Sygic 15.4.6 on Android

  http://youtu.be/jNFT2HbUrrg

  RăspundețiȘtergere

Va rugam nu faceti spam.

Alte Stiri