Contrabanda cu ţigări 2018: Scădere importantă în septembrie - Stiri Noi

Hot

10/21/2018

Contrabanda cu ţigări 2018: Scădere importantă în septembrie

Contrabanda cu ţigări 2018: Scădere importantă în septembrie

Contrabanda cu ţigări este în scădere. Datele Novel Research arată că piața neagră a țigaretelor s-a redus în septembrie 2018 la 15,3% din totalul consumului. Nivelul este cu 2,9 p.p. mai mic față de iulie 2018.

„Regiunea nord-est continuă să fie și în septembrie cea mai afectată de piața neagră, cu o pondere de 33,5%, deși înregistrează o scădere substanțială de 6 p.p., față de luna iulie, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Acesta a mai spus că cea mai mare scădere este raportată însă în sud-vest, de 15,1 p.p. comparativ cu studiul precedent, din vară.

Contrabanda cu ţigări 2018: O scădere substanţială

Un nivel la fel de scăzut în această zonă a țării, de 11%, s-a mai înregistrat în urmă cu cinci ani.

„De asemenea, piața neagră scade abrupt și în nord-vest, cu 9,2.p.p., regiune unde în iulie era notată cea mai mare creștere și un nivel record al comerțului ilegal.  În vest, se menține un nivel ridicat constant, de 26,1%. Din punct de vedere al provenienței, „cheap whites” (țigarete no-name, produse legal sau ilegal și destinate pieței negre) continuă să fie principala sursă, cu 62,5%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova, Ucraina și Serbia este relativ constantă”, a explicat Marian Marcu.

De asemenea, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria, spune că vorbim despre cea mai mare scădere a contrabandei în această regiune, din ultimii zece ani.

Contrabanda cu ţigări 2018: Acţiunile autorităţilor

Reducerea pieţei negre este o consecința directă a unor acțiuni derulate de autoritățile din țările vecine.

„În Serbia, au fost distruse în septembrie 100 de tone de tutun, cultivate pe o suprafață de 50 de hectare. Operațiuni similare continuă și în cursul lunii octombrie. De asemenea, în Bulgaria autoritățile au descoperit la sfârșitul lui august patru fabrici ilegale, care produceau circa 100.000 de pachete pe zi. Fabricile aveau echipamente de producție de ultimă generație, iar pachetele produse ilegal erau transportate de două trei ori pe săptămână și vândute în afara Bulgariei”,  a declarat Gilda Lazăr.

Potrivit ei, pentru a păstra şi continua trendul descendent la nivel național, este necesar ca, în lunile următoare, autoritățile să acționeze în strânsă colaborare, iar procesul de modernizare a vămilor, promis de ministrul Finanțelor, să demareze în forţă.

Contrabanda cu ţigări 2018: Creştere a ţigaretelor confiscate

Ileana Dumitru, director Juridic, British American Tobacco, spune că un exemplu bun este cel al Poliției de Frontieră. În lunile iulie și august, aceasta a capturat cu 10% mai multe țigarete de contrabandă față de anului trecut.

Acest lucru a dus la o scădere a consumului de produse ne-taxate și ne-verificate aduse ilegal de peste graniță.

Din păcate, însă, finalul de an aduce de obicei creșteri ale contrabandei.

„În absența continuării acțiunilor tuturor structurilor statului, s-ar putea ca acest rezultat să fie doar o bătălie câștigată într-un război fără sfârșit”, a declarat Ileana Dumitru

Contrabanda cu ţigări 2018: Suntem departe de nivelul din UE

De asemenea, Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris România, spune că pentru a putea vorbi despre un trend descendent, ar trebui ca aceste scăderi să continue și în lunile următoare.

Conform ei, suntem încă departe de nivelul mediu de 10% al comerțului ilegal cu ţigarete din UE.

Contrabanda cu ţigări 2018: Strategia ANAF

Vicepreședintele ANAF, Bogdan Lari Mihei, spune că procesul de modernizare a birourilor vamale se află în linie dreaptă.

„De asemenea, a fost elaborată și este transmisă spre avizare Strategia autorității vamale în domeniul prevenirii și combaterii traficului ilicit cu tigarete și produse din tutun 2018 -2020”, a declarat vicepreședintele ANAF.

Producătorii consideră că, pentru reducerea traficului, este necesară adoptarea unei Strategii naționale de combatere a comerțului ilegal cu țigarete.

Contrabanda cu ţigări 2018: Schimbări legislative

De asemenea, mai este nevoie şi de alte schimbări legislative pe care producătorii le solicită de ani de zile. Aşadar, este nevoie de:

  • reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete
  • intensificarea operațiunilor la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria.
  • stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie

Este nevoie de acest lucru în contextul în care comerțul ilegal se desfășoară în zona de competență a acestora. Mai exact, este vorba de piețe, oboare sau stații de metrou.

Citeşte şi Plăţi în avans APIA 2018: Câţi bani au primit fermierii?

 

Articolul Contrabanda cu ţigări 2018: Scădere importantă în septembrie apare prima dată în Jurnalul de Afaceri.Articol original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Thou shalt not spam!!!