Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din februarie 15, 2016

Preşedintele Klaus Iohannis cere ca planul prin care Marea Britanie va primi dreptul să pună restrucţii pe piaţa muncii şi în domeniul acordării de beneficii sociale să nu-i afecteze pe români. Solicitarea a fost făcută la Palatul Cotroceni, într-o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. La rândul său, oficialul european a spus că reuniunea de la sfârşitul acestei săptămâni este una decisivă. Riscul ruperii, din cauza dorinţei Marii Britanii de a ieşi din Uniune şi a crizei imigranţilor, este real, avertizează Donald Tusk.
Președintele Consiliului European, la București: Riscul de rupere al UE este real

E război deschis între Ankara şi Moscova. Premierul Turciei pune semnul egal între Rusia şi organizaţia teroristă Stat Islamic. Oficialii de la Ankara susţin că aviaţia rusă a bombardat, luni dimineaţă, ţinte civile din nordul Siriei. Potrivit ONU, 50 de oameni au murit după ce mai multe rachete au distrus o şcoală, un centru pentru refugiaţi şi două spitale, unul de pediatrie, un altul coordonat de Medici Fără Frontiere. În acelaşi timp, premierul turc ameninţă că ţara sa îşi va intensifica acţiunile în Siria dacă forțele kurde din această ţară continuă să se apropie de frontierele sale.
Rusia, comparată cu ISIS. Turcia amenință că va riposta

Codurile scrise de femeile programator au șanse mai mari să fie acceptate de clienți față de cele scrise de bărbați, arată un studiu realizat de cercetătorii americani. Concluzia este, însă, valabilă doar în condițiile în care nu se cunoaște sexul celui care realizează respectivul cod. Dacă, spre exemplu, clientul află că programatorul este o femeie, atunci el devine reticent în ceea ce privește utilitatea acelui cod. Ce-i drept, la americani cei mai mulți angajați din domeniul IT vin din rândul bărbaților. Și atunci, această reticență este oarecum de înțeles. Și în România, majoritatea programatorilor sunt bărbați și doar 30 la sută dintre aceștia sunt de sex feminin.
BIZIDAY. Numărul femeilor din domeniul IT, în creştere

Compania Naţională de Drumuri începe verificările pentru calitatea lucrărilor de pe lotul al doilea al autostrăzii Lugoj-Deva. Asta după ce în toamna anului trecut s-au constatat unele neconformităţi în ceea ce priveşte realizarea lucrărilor. Interesant este că firma constructoare este tot Salini Impregilo, aceeaşi din cauza căreia o bucată din autostrada Orăştie-Sibiu trebuie demolată, la numai un an de la inagurare. Acum, firma care va face expertiza trebuie să verifice stabilitatea lucrării, dar şi calitatea materialelor folosite.
BIZIDAY. Nici autostrăzile nefăcute nu sunt sigure

Legea defăimării, controversata iniţiativă al lui Liviu Dragnea, nu mai există. Au dispărut şi defăimarea, şi amenzile, dar a rămas un act normativ. Un fel de ghid practic, după cum spune acum şeful PSD. Liviu Dragnea declară că nu renunţă la dorinţa sa de a promova toleranţa şi demnitatea umană prin educaţie, prin sistemul educaţional şi prin administraţie.
Defăimarea dispare din „Legea defăimarii”

Donald Tusk, președintele Consiliului European, s-a aflat astăzi la București, în încercarea de a-l convinge pe președintele Johannis să accepte planul prin care Marea Britanie ar urma să rămână în UE. Și Dacian Cioloș a discutat despre același lucru cu Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene. La sfârșit de săptămână se așteaptă un consiliu european cu scântei. Premierul David Cameron cere ca Marea Britanie să poată îngheța vreme de mai mulți ani acordarea de ajutoare sociale pentru cei care vin din statele membre UE. Evident, Cameron să referă în primul rând la noi și la bulgari și președintele Consiliului European a venit să ne bată pe umăr și să ne spună că nu o să fie chiar așa de rău. Și s-ar putea să nu fie, dacă România își joacă bine cărțile. Depinde ce negociem în schimbul acordului.
BIZIDAY | Și-a negociat România emigranții în UK?

Detalii sordide din dosarul fraudării de fonduri europene pentru romi, un dosar DNA în care sunt anchetaţi deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Ele apar în stenogramele ataşate referatului trimis de procurorii anticorupţie în Parlament pentru a cere aviz de reţinere şi arestare în cazul celor doi. Deputaţii jurişti au dat astăzi aviz pozitiv. Peste două zile, solicitarea DNA va fi dezbătuta în plenul Camerei Deputaţilor. Vă avertizăm, conţinutul stenogramelor poate fi ofensator.
INTERCEPTĂRI. Detalii din dosarul „Euro pentru romi”

Fostul şef al Serviciului Secret din Ministerul Afacerilor Interne este, de astazi, urmărit penal pentru corupţie. Este acuzat că a cheltuit nejustificat o parte din banii pe care structura pe care o coordona îi avea la dispoziţie tocmai pentru lupta împotriva corupţiei. Procurorii îi impută un prejudiciu de aproape o jumătate de milion de lei, pe care l-ar fi produs cu ajutorul a trei colegi. Şi ei sunt urmăriţi penal.
Corupție cu banii pentru combaterea corupției. Fostul șef al DIPI e urmărit penal

Vă propunem încă o evaluare a şcolii româneşti. De data aceasta, îi aparţine profesorului Florin Colceag, membru al comisie de specialişti care lucrează la creionarea unei reforme în învăţământul gimnazial. „Şcoala din România este oribilă”, crede profesorul Colceag. Şi continuă: Este o şcoală în care toată lumea se teme de toată lumea: elevilor le e frică de dascăli, dascălii se tem de directori, directorii se tem de inspectori... Iar frica anihilează orice urmă de bucurie de a descoperi. De a învăţa!
Reforma educaţiei. Interviu cu „antrenorul” de genii, profesorul Florin Colceag

Unul dintre cele mai bune licee din ţară este un real pericol pentru elevi. Clădirea veche de peste un secol a Colegiului Carol I din Craiova nu a mai fost reabilitată de la cutremurul din 1977, pereţii sunt crăpaţi, parchetul găurit, iar tencuiala se desprinde în bucăţi tot mai mari. Speriaţi de ce ar putea păţi copiii, sute de părinţi au depus o petiţie la Primărie pentru reabilitarea urgentă a clădirii. Până se va întâmpla asta, însă, conducerea şcolii a mutat elevii într-un alt corp, de teamă că imobilul s-ar putea prăbuşi.
Liceu la un pas de prăbușire

Corespondenţa Papei Ioan Paul al II-lea cu o femeie căsătorită este subiectul zilei în presa internaţională. Un documentar realizat de BBC vorbeşte despre sute de scrisori pe care fostul suveran pontif le-ar fi scris, timp de trei decenii, unei profesoare stabilite în Statele Unite. Intensitatea unora dintre aceste epistole îi face pe mulţi să se întrebe dacă nu cumva relaţia dintre cei doi a depăşit stadiul unei prietenii.
Scrisorile secrete ale Papei Ioan Paul al II-lea

Declaraţii contradictorii în cazul bebeluşilor infectaţi cu o bacterie periculoasă. În timp ce ministrul Agriculturii a anunţat public că portocalele nu sunt sursa infecţiilor, directorul ANSVSA a declarat pentru Digi24 că instituţia pe care o conduce a făcut doar analize pentru pesticide, nu şi pentru E.coli. Sunt, spune şeful ANSVSA, singurele analize cerute până acum de Ministerul Sănătăţii.
Declaraţii contradictorii în cazul bebelușilor. Şeful ANSVSA: N-am făcut analize pentru E.coli

Crowdfundingul îşi găseşte utilizări neaşteptate. Site-urile care adună sume mici de la investitorii fără prea mulţi bani nu sunt folosite doar pentru a finanţa idei măreţe, un viitor Facebook sau proiectul spaţial al unui student. În Statele Unite oamenii de rând încep să pună mână de la mână pentru a finanţa afaceri imobiliare. O casă cumpărată cu împrumuturi de la sute de oameni e apoi recondiţionată, vândută mai scump iar investitorii primesc dobândă. Însă băncile au motive să nu fie prea încântate.
Proiecte imobiliare finanţate prin crowdfunding

La Ford Craiova salariile vor stagna şi nu sunt excluse noi perioade de şomaj tehnic. Angajaţii şi conducerea au ajuns la un compromis prin care speră să atragă producţia unui nou model. Sindicatele au renunţat să mai conteste contractul colectiv de muncă. Iniţial se vorbea de reduceri ale salarilor cu până la 10% aşa că menţinerea lor la nivelul de anul trecut poate fi văzută ca o victorie.
Șomajul tehnic rămâne o posibilitate la Ford Craiova

Prima rată a inflaţiei după scăderea TVA-ului la 20% o avem acum şi nu a ieşit aşa cum erau aşteptările. Şi nu a ieşit în mai multe feluri de fapt. Rată anuală a inflaţiei în prima luna din 2016 a fost de minus 2,1%. E destul de departe de aşteptări. Se miza pe un minus 2,7%, ceea ce înseamna că am avut preţuri care au crescut, în special la alimente şi...sau preţuri care nu au scăzut cât ar fi trebuit după scăderea taxei pe valoare adăugată cu patru puncte procentuale. O scădere care ar fi însemnat pur aritmetic o tăiere de 3,2% a preţurilor. Doar că datele statistice arată că s-a transmis foarte puţin relaxarea fiscală către consumator.
Prețurile care nu au simțit scăderea TVA

Statul a cheltuit mulţi bani pentru angajarea unor manageri privaţi care au stat puţin în funcţie şi au fost neperformanţi, arată o analiză realizată de firmele de recrutare pentru guvern. Companiile de stat ar fi trebuit să fie conduse de profesionişti. Însă legea scrisă prost a făcut ca posturile de manageri să fie ocupate de directori care, pe lângă legăturile politice, erau apăraţi de contracte mult prea solide care le-au permis să câştige procesele cu statul după ce au fost daţi afară. Acum Guvernul lucrează la un set nou de principii. A lansat în dezbatere publică un ghid al guvernanţei corporative care ar urma să îi facă pe manageri responsabili de sănătatea companiei pe care o conduc. Ceea ce nu s-a întâmplat până acum.
Manageri privaţi, experimentul de un milion de euro 

Uniunea Europeană a anunțat, luni, că va ridica sancțiunile impuse în urmă cu câțiva ani împotriva a 170 de demnitari, printre care și președintele Belarusului Aleksandr Lukașenko, dar și asupra a trei companii din țara menționată. Totuși, UE va menține embargoul asupra comerțului cu arme, relatează Agerpres.
UE ridică sancțiunile împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko

România îndeplinește condițiile aderării la spațiul Schengen, iar Comisia Europeană sprijină o decizie în acest sens, care ar putea interveni în cursul acestui an, a anunțat premierul Dacian Cioloș, la Bruxelles, după convorbiri cu președintele CE, Jean-Claude Juncker.
Dacian Cioloș: Așteptăm în cursul acestui an decizii în legătură cu aderarea României la Schengen

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, luni, la lansarea Dezbaterii Naționale privind Educația și Cercetarea din România pentru perioada 2016-2017, că reforma educației trebuie corelată cu piața muncii. Astfel, șeful statului a precizat că numărul mare de copii care nu promovează examenul de Bacalaureat reprezintă un „adevărat risc la adresa securității naționale”.
Klaus Iohannis, despre starea Educației: Numărul mare de copiii care nu promovează Bacalaureatul, un adevărat risc la adresa securității naționale 

A început mobilizarea la frontiera de vest a ţării noastre, în contextul crizei refugiaţilor. Efectivele de poliţişti şi jandarmi români care păzesc graniţa cu Serbia au fost triplate şi sunt pregătite să intervină imediat, dacă va fi cazul. Şeful de cabinet al premierului maghiar Viktor Orban a declarat recent pentru cotidianul Wall Street Journal că Ungaria este pregătită în orice moment să înceapă construirea gardului la graniţa cu România.
Zeci de jandarmi și polițiști păzesc ganița României cu Serbia

Din clipa în care ajungi dincolo te gândești cum va arăta ziua în care ieși. E normal. A fost o perioadă în care am câștigat mult, amk pierdut mult mai mult. Am triat multe caractere, am câștigat prieteni și am câștigat poate echilibru. Am intrat cu multe defecte și calități la pușcărie, sper să fi ieșit doar cu calități.
Mihai Stoica, la ieșirea din penitenciar: O să îl sun pe Gigi pentru că a pus mai presus de situația clubului prietenia pentru mine 

În România, se știe sigur că vine primăvara dacă începe migrația acvilelor țipătoare mici. Iar pe 8 februarie, acvila Arlie, monitorizată de ornitologi prin emițător satelitar, a început migrația către cuibul ei din județul Brașov, anunță Societatea Ornitologică Română.
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri

Dicuţiile telefonice dintre deputaţi Nicolae Păun și Mădălin Voicu demonstrează că şeful Partidei Romilor s-a întâlnit cu ministrul de Finanţe ce la acea vreme, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre amnistierea de plata unor asigurări sociale pentru o anumită categorie socială. Comisia juridică din Camera Deputaţilor a avizat pozitiv reţinerea şi arestearea celor doi parlamentari. Miercuri se va lua însă decizia finală.
Noi interceptări în dosarul Voicu-Păun: „Fac câțiva ani de pârnaie, când ies dau cu cuțite în gât la procurori”

Palatul Culturii din Iași a fost readus la splendoarea de altă dată, după lucrările de restaurare. Recent, clădirea a fost reabilitată pe exterior, iar acum se pun la punct detaliile după lucrările din interior. Deschiderea oficială a Palatului Culturii va avea loc în luna aprilie. „Este cea mai complexă lucrare de restaurare din România după 1990”, a declarat Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Moldova, potrivit presei locale. Urmăriți mai jos o fotogalerie din interiorul Palatului Culturii (fotografii realizate de Dan Luca).
FOTOGALERIE. Palatul Culturii din Iași, adus la strălucirea de altădată

Top