Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din decembrie 20, 2015

Să ne amintim ce s-a întâmplat pe 21 decembrie. La ora 11:00, Nicolae Ceauşescu programează o Mare Adunare Populară în faţa Comitetului Central la care participă muncitorii din fabricile şi uzinele din Bucureşti. Marele Cârmaci intenţiona să „înfiereze” evenimentele de la Timișoara şi agenţii străini care destabilizau România comunistă. Nu se aştepta ca, sub ochii săi, Marea Adunare Populară să se transforme în Marea Revoltă Populară. Vă prezentăm acum filmul zilei, o cronologie exactă a momentelor cheie, susţinută de imagini document.
1989 | Filmul zilei de 21 decembrie

La nici un an după ce a fost inaugurat cu mare fast, chiar de ziua primarului, pasajul subteran Michelangelo, din Timişoara, le dă emoţii şoferilor. În pereţi au apărut crăpături prin care curge apa, iar arhitecţii spun că nu ar fi exclus ca întreaga construcţie să se prăbuşească. „Lucrarea e în garanţie, iar fisurile sunt superficiale”, încearcă edilul să-i liniştească pe toți.
Pasaj subteran de 52 de milioane de lei, probleme după șapte luni

Parlamentul se reuneşte, astăzi, într-o şedinţă solemnă pentru a marca împlinirea a 26 de ani de la Revoluţia din 1989. În Capitală vor avea loc mai multe evenimente de comemorare a eroilor martiri, motiv pentru care traficul va fi restricţionat în mai multe zone.
Trafic restricționat în București. Vor avea loc mai multe evenimente de comemorare a Revoluției

Parlamentul se reuneşte, astăzi, într-o şedinţă solemnă pentru a marca împlinirea a 26 de ani de la Revoluţia din 1989. Şedinţa este programată la ora 16.00, a anunţat vicepreşedintele Senatului. De asemenea, în toată ţara au loc evenimente de comemorare a eroilor martiri.
26 de ani de la Revoluţie | Ședință solemnă în Parlament și evenimente de comemorare în toată țara

Poliţiştii sunt mai darnici, în această perioadă, în privinţa amenzilor acordate. Numărul sancţiunilor s-a dublat în ultima săptămână. Nici nu e de mirare, dacă ţinem cont că 2.000 de agenţi şi patru sute de radare au împânzit drumurile spre principalele destinaţii de sărbători. 4.000 de vitezomani au rămas fără permis, iar recordul zilei l-a stabilit un şofer în vârstă de 25 de ani, care a fost surprins când circula cu 209 kilometri la oră.
Numărul amenzilor de circulație s-a dublat în ultima săptămână

Consumul de vin crește cu peste 50% în perioada sărbătorilor de iarnă față de o lună normală. Românii preferă însă vinurile roșii în luna decembrie, cu toate că de obicei aleg vinurile albe, a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV), potrivit Agerpres.
În decembrie, consumul de vin crește cu 50% față de o lună normală

Cozi de câţiva kilometri şi ore lungi de aşteptare în vămi, spre nemulţumirea românilor care se întorc în ţară de sărbători. Poliţiştii de frontieră fac verificări amănunţite, pentru a se asigura că nu trece niciun refugiat. În 24 de ore, 200.000 de oameni au intrat în România.
Cozi kilometrice în vămi. 200.000 de români au intrat în țară în ultimele 24 de ore

Un preot francez și-a cerut scuze duminică după ce a vorbit despre „un concert inspirat de Satana” într-o predică despre atentatul de la Bataclan de la 13 noiembrie din Paris, recunoscând că a fost „deplasat și indecent” să facă o astfel de afirmație, potrivit episcopiei sale, transmite AFP, citată de Agerpres.
Atentatele de la Paris: Un preot pentru care concertul de la Bataclan a fost „inspirat de Satana” și-a cerut scuze

În România sunt aproximativ 11 milioane de câini și pisici, conform unei statistici Euromonitor. Așadar, mulți iubitori de animale. Cum procedăm când ne plimbăm câinele şi prea mulţi străini îl iau în braţe şi încep să ne pună întrebări în legătură cu el?
Consilier de etichetă. Cum procedăm când prea mulți străini se opresc să se joace cu câinele

Între doi şi cinci ani de închisoare. Este pedeapsa pe care mai mulţi deputaţi vor să o aplice tuturor celor care dau înapoi kilometrajul unei maşini înainte să o vândă. Aleşii, care au şi depus un proiect de lege în acest sens, spun că prin modificarea datelor tehnice ale autovehiculelor este pusă în pericol siguranţa cumpărătorului şi nu numai.
Proiect: Închisoare pentru modificarea kilometrajului la mașini

În anul 1977, genul science fiction nu era considerat respectabil, dar nici o atracţie mare la box-office. Lucrurile aveau să se schimbe odată cu premiera „Star Wars", film regizat de George Lucas, care a marcat copilăria multor fani şi a schimbat industria cinematografică. Până acum, universul Star Wars le-a adus creatorilor lui peste 30 de miliarde de dolari. Fanii aparţin unor generatii diferite si sunt încă devotaţi personajelor.
CA-N FILME | În culisele Star Wars

După 30 de minute excelente, România conduce cu 15-8 şi este foarte aproape de a obţine medaliile de bronz la CM de handbal. Partea a doua va începe cu Polonia având două jucătoare în plus pentru câteva secunde, după ce Crina Pintea şi Gabriela Perianu au fost eliminate două minute. Pentru ambele jucătoare, a fost a doua eliminare în această partidă, iar o a treia ar însemna eliminarea definitivă, informează Digi Sport.
CM de handbal feminin | Tricolorele conduc Polonia cu şapte goluri la pauză, în finala mică

Fiindcă este luna poveștilor citite la gura sobei, vă invităm într-un loc în care au luat naștere unele dintre cele mai frumoase pagini din literatura românească - "Amintiri din copilărie". Aşadar, mergem la Iași, la Bojdeuca lui Ion Creangă, locul în care scriitorul și-a petrecut cea mai mare parte din viață şi unde, anual, ajung zeci de mii de turişti, din ţară şi din strănătate.
Bojdeuca lui Ion Creangă, locul de unde îşi încep turul turiştii, în Iaşi

Dacă spunem schi, sărbători de vis în hoteluri luxoase şi peisaje de neuitat, atunci, cu siguranţă, primul nume care ne vine în minte este Poiana Braşov. Chiar dacă nu a nins foarte mult, hotelierii şi administratorii pârtiilor se pregătesc de zor. Pârtiile nu mai aşteaptă decât ca natura să fie generoasă şi să ningă din belşug, căci listele de cazare sunt pline la recepţiile hotelurilor.
Sărbătoarea iernii în Poiana Brașov

Aproape toate țările Uniunii Europene au luat măsuri pentru a-și proteja cetățenii față de expunerea la fumul de țigară. Unele au interzis total fumatul în spatiile închise, altele doar partial. Studiile arată ca a scăzut numărul deceselor şi al îmbolnăvirilor din cauza consumului de tutun.
Schimbări aduse de legile antifumat din Europa: Scad îmbolnăvirile, dar nu și numărul fumătorilor

Meseria de co şar este din nou căutată. La Bistriţa-Năsăud, un fost şofer de tir, care câştiga 2000 de euro pe lună, s-a reprofilat şi acum este singurul coşar autorizat din judeţ. Totul a început după ce nu a găsit pe nimeni care să îi pregătească hornul pentru iarnă. A făcut cursuri, a investit şase mii de euro în dotări, iar clienţii nu au întârziat.
Un bărbat a renunţat să fie şofer ca să devină coşar

Cozonacii nu lipsesc de pe masa de Crăciun. Dar cei mai mulţi dintre cozonacii din magazine conţin între 4 şi 15 aditivi alimentari. O dovedeşte un studiu făcut de Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului. Pe eticheta celui mai căutat desert de Sărbători sunt enumerate ingrediente de care bunicile noastre nu au auzit niciodată.
Studiu ANPC: Cozonacii din magazine au între 4 şi 15 aditivi alimentari 

Alertă de securitate la bordul unei curse Air France care plecase din Mauritius şi trebuia să ajungă la Paris. Aeronava, cu 473 de oameni la bord, a aterizat de urgenţă pe aeroporul din Mombasa, Kenya, după ce unul dintre pasageri a descoperit un pachet suspect într-una dintre toaletele aeronavei.
Alertă de securitate într-un avion Air France: Un pachet suspect a fost găsit la bord

Anunţ important pentru şoferi. Peste o mie de poliţişti şi două elicoptere supraveghează circulaţia pe drumurile din toată ţara în această perioadă. Radarele pândesc pe autostrăzi şi mai ales pe şoselele din zonele turistice. Un şofer care mergea ieri cu 221 de kilometri pe oră pe Autostrada Bucureşti-Ploieşti a rămas fără permis de conducere. Au fost reţinute peste 4.000 de carnete în doar o săptămână.
1.000 de poliţişti şi două elicoptere supraveghează circulaţia rutieră

Astăzi se împlinesc 26 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism. A fost nevoie de forţa unită a muncitorilor, intelectualilor şi studenţilor pentru a face asta. Armata şi trupele de securitate au tremurat în faţa numărului uriaş de oameni veniţi să-şi ceară libertatea. A fost momentul în care sirena a răsunat în Piaţa Operei din Timişoara timp de trei minute, la ora 12 fix.
Se împlinesc 26 de ani de când Timişoara devine primul oraş liber de comunism, din România

21 decembrie 1989. După prima baricadă de la Inter, simbolul rezistenţei împotriva regimului comunist, sute de tineri au fost răpuşi de gloanţe. Mulţi dintre ei se săturaseră de cenzură, de minciună, de umilinţele la care erau supuşi de regimul comunist. Cristina şi Cristi Adam sunt doi dintre cei care au avut atunci curajul să strige „Jos Ceauşescu!”. La aproape trei decenii de la cel mai dramatic episod al istoriei noastre recente, cei doi formează o familie şi luptă pentru a face dreptate în Dosarul Revoluţiei, cu toate că procurorii au clasat acest caz.
1989 | Cristina și Cristi Adam s-au cunoscut la Revoluție, când el i-a salvat ei viața. Acum formează o familie

A cântat la Vatican, pentru Papa Ioan Paul al II-lea, dar şi alături de cântăreţul italian Al Bano. A câştigat zeci de premii, iar jurnaliştii străini au numit-o pe Maria Crăciun "un fenomen muzical". Urcă pe scenă de când avea opt ani. Acum, Maria visează la o carieră în muzică. O pasiune costisitoare, însă, pe care o susţine financiar doar mama ei, dintr-un salariu de asistent maternal.
Mov Crăciun dăruieşte un viitor| Maria Crăciun, tânăra cântareaţă câştigătoare a numeroase trofee

Carpeta cu „Răpirea din Serai", peştişorul de sticlă, ţigările „Bucegi" sau uniformele de pionieri - sunt doar câteva dintre elementele care ne duc, fără îndoială, cu gândul la „Epoca de Aur". Acestea şi alte câteva sute de obiecte-simbol au fost strânse în ultima jumătate de an de cercetătorii de la Muzeul de Istorie din Zalău, care au dedicat o secţie regimului Ceauşescu.
Obiecte-simbol ale comunismului expuse în muzeu, în Zalău

În Irak a avut loc primul concurs de frumuseţe după 40 de ani. S-a desfăşurat, evident, fără proba costumelor de baie, cu rochii cuminţi şi paznici înarmaţi cu puşti automate la intrare. Câştigătoarea a fost o tânără de 20 de ani din Kirkuk, care îşi va reprezenta ţara la Miss Universe.
Primul concurs de frumuseţe din Irak, după 40 de ani: Concurentele au fost supravegheate de paznici cu puşti automate

A plouat cu amenzi în cel mai mare târg de animale din judeţul Buzău. Inspectorii Autorităţii Sanitar Veterinare din Bucureşti, însoţiţi de poliţişti şi medici veterinari, au descoperit că porcii erau sacrificaţi direct pe pământ, fără să fie respectată nicio normă de igienă, iar produse perisabile erau ţinute în aer liber. Valoarea sancţiunilor primite de comercianţi se apropie de 12.000 de lei.
Control în târgul de animale. Au fost date zeci de amenzi

Top