Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din decembrie 6, 2015

Pe fondul atentatelor teroriste din Paris şi al retoricii anti-islamice, extrema dreaptă a obţinut o victorie surprinzătoare în alegerile regionale din Franţa. Potrivit exit-poll-urilor, Frontul Naţional al lui Marine Le Pen a ocupat prima poziţie în preferinţele electoratului în şase din cele 13 regiuni ale ţării, iar la nivel naţional a obţinut între 27 şi 30 la sută din voturi. Extremiştii de dreapta au reuşit să se impună chiar şi în zone considerate fiefuri ale stângii. De partea cealaltă, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy avertizează că Frontul Naţional va da ţara peste cap.
Rezultat-surpriză în alegerile locale din Franţa. Extrema-dreaptă a câştigat în jur de 30% din voturi

Este primul român care a luat „Oscarul inventicii”, în Statele Unite ale Americii, împreună cu echipa de cercetători din care face parte. Flaviu Turcu a fost recrutat în 2010 de unul dintre cele mai importante laboratoare de cercetare de peste Ocean: Pacific Northwest National, care ţine de Departamentul Energiei din Statele Unite ale Americii. Flaviu Turcu a dezvoltat tehnologia RMN care permite evaluarea eficienţei stocării dioxidului de carbon în subteran în scopul protejării mediului.
OAMENI CARE SCHIMBĂ LUMEA | Profesor de la UBB, premiat în SUA

Băncile de locuinţe au irosit o mare parte din cele peste 766 de milioane de lei primite din partea statului, susţine Curtea de Conturi. Potrivit instituţiei, BCR şi Raiffeisen ar fi încheiat contracte inclusiv cu bebeluşi şi persoane prea vârstnice ca să participe la program, doar ca să primească sume mai mari de la buget.
Curtea de Conturi: BCR şi Raiffeisen ar fi încheiat contracte cu bebeluşi şi bătrâni pentru sume mai mari de la buget. Răspunsul băncilor

„Vom distruge Statul Islamic. Vom vâna teroriştii oriunde s-ar afla" este promisiunea făcută aseară de preşedintele Barack Obama, care susţine că americanii nu trebuie să cedeze în faţa ameniţărilor. În plus, liderul de la Casa Albă face apel pentru securizarea teritoriului american, inclusiv înăsprirea legislaţiei privind armele. Declaraţiile vin după cel mai sângeros atac armat din ultimii trei ani de pe teritoriul Statelor Unite.
Barack Obama: Vom distruge Statul Islamic

Monica Iacob-Ridzi îşi exprimă dezamăgirea pentru respingerea de către Klaus Iohannis a cererii sale de graţiere. „ Am fost din nou naivă să cred că mai exista omenie”, a scris ea, pe blog, duminică.
Monica Iacob-Ridzi: Nu i-am crezut pe cei care mi-au spus că un om care nu are copii nu înţelege drama din sufletul unei mame

Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic, începând de luni, 7 decembrie 2015, o monedă din aur dedicată împlinirii a 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei romano-catolice Sf. Iosif din București.
BNR lansează o monedă dedicată împlinirii a 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Sf. Iosif

Aron, un român care lucrează în domeniul construcţiilor în Belgia, a povestit pentru postul RTL că l-a cunoscut pe Brahim Abdeslam la locul de muncă. Brahim Abdeslam este unul dintre teroriștii care s-au aruncat în aer la 13 noiembrie, la Paris. Românul a spus că se împrietenise repede cu el, dar comportamentul lui Brahim s-ar fi schimbat radical, după ce a părăsit Belgia timp de două luni.
Un român, printre prietenii teroriştilor de la Paris

Bugetul Ministerului Apărării a fost majorat în virtutea acordului la care au ajuns partidele la Cotroceni – de a aloca 2 la sută din PIB începând din 2017 - și a angajamentelor pe care România și l-a asumat pe plan internațional. Alocarea pentru 2016 - de 1,7 la sută din PIB - este o țintă intermediară în îndeplinirea acestui obiectiv, a explicat la Digi24 ministrul apărării, Mihnea Motoc.
Ministrul apărării, la Digi24: Anul viitor, România își va întări capacitatea de descurajare

E bogăţie la capitolul iluminat de sărbători. Localnicii unei comune din Constanţa au avut surpriza să găsească pe străzi decoraţiuni care i-au extaziat şi pe adulţi. Un loc care merită vizitat neapărat este cetatea de la Alba Iulia. Iar în Baia Mare s-au aprins luminiţele în cel mai înalt brad din ţară, care are 40 de metri.
VIDEO. Cele mai frumoase luminițe de sărbători. O comună din Constanța a întrecut toate așteptările

În pline negocieri pentru noi majorări salariale, conducerea Dacia le transmite celor 14 mii de angajaţi ai uzinei de la Mioveni că producţia va scădea anul viitor şi îi avertizează că fabrica din Maroc poate prelua din producţia de la Mioveni. Mesajul şefilor de la Dacia vine şi în contextul declanşării unui amplu program de automatizare la uzină. Planul conducerii este ca gradul de automatizare să ajungă de la 5% la 20% până în 2018, ceea ce va însemna, implicit, mai puțini angajați.
Avertisment pentru angajații Dacia

Incident tragic într-un complex de apartamente din Montreal care aparţine boxeurului Lucian Bute. Doi bărbaţi au murit şi o altă persoană este în stare gravă după ce au căzut de la etajul trei. Erau pe balcon când balustrada de protecţie a cedat. Unul dintre bărbaţi a murit pe loc, altul la spital.
Doi oameni au murit după ce au căzut de la balconul unui bloc ce îi aparține lui Lucian Bute

Creativitatea este una dintre cele mai mari calități și ale unuia dintre cei mai apreciați regizori români de teatru: Andrei Șerban. Acesta crede că secretul reușitei este să te bucuri de succes, dar să nu crezi în el nicio secundă. Urmează a doua parte a unui interviu în exclusivitate pentru Bonton, cu Andrei Șerban.
BONTON | Andrei Șerban: Am fost la școală ca să învăț să fiu cât mai pasiv posibil, să pun cât mai puține întrebări

Publicația gazeta.ru a examinat rafturile magazinelor din Rusia pentru a observa sortimentul de fructe și legume după impunerea embargoului rus pentru produsele agricole turcești. Potrivit jurnaliștilor ruși, produsele agricole turcești sunt înlocuite cu cele importate din alte țări. De exemplu, strugurii importați din Republica Moldova și Uzbekistan ocupă tot mai multe rafturi din supermarketurile din Rusia, relatează agora.md.
Strugurii moldoveneşti îi înlocuiesc pe cei turceşti în magazinele din Rusia

2016 se anunţă zgârcit cu investiţiile în infrastructură. Două dintre autostrăzile care ar fi trebuit finalizate anul viitor abia au primit o treime din banii necesari. Este vorba despre şoselele de mare viteză Lugoj-Deva şi Sebeş-Turda, pentru care cei de la Transporturi ceruseră alocări de două miliarde de lei. Banii insuficienţi ar putea duce la sistarea lucrărilor.
Buget 2016: Bani puțini pentru autostrăzile în construcție

60 de pachete de ţigări confiscate de fiecare poliţist de frontieră. Aceasta e „performanţa” celor 17.500 de oameni ai legii de la graniţe. Paradoxul continuă. Ministerul Sănătății a fost pus să gândească strategii şi să coordoneze Poliţia, Jandarmeria şi Poliţia de Frontieră în lupta cu contrabandiştii.
60 de pachete de ţigări confiscate de fiecare poliţist de frontieră. Lupta cu traficanții va fi dată de Ministerul Sănătății

Abia au trecut 24 de ore de când vicepremierul spunea că nu se aşteaptă la probleme în Parlament în legătură cu bugetul de anul viitor, că mai mulţi social-democraţi ridică tonul. Sunt supăraţi că majorarea salariului minim pe economie decisă de Cabinetul Ponta nu a fost inclusă în document şi ameninţă că nu îl votează. Deocamdată, singurii care au spus că vor susţine proiectul sunt liberalii.
PSD critică bugetul. PNL spune că îl va vota

Ministerele și alte instituții de stat au cheltuit, până în anul 2014 inclusiv, circa 140,16 milioane de lei pe studii de prefezabilitate, fezabilitate și proiecte tehnice pentru obiective de investiții care ulterior nu au mai fost realizate, potrivit Raportului de audit al Curții de Conturi a României privind Contul general anual de execuție a bugetului de stat pe anul 2014, citat de Agerpres.
Curtea de Conturi: 140 de milioane de lei cheltuiți pe studii de fezabilitate și prefezabilitate; obiectivele nu au mai fost realizate

Un spaţiu inedit, în care oricine poate da viaţă propriei idei, a fost deschis în Cluj-Napoca de 18 tineri, specialişti în diverse domenii precum IT, robotică, arhitectură, design sau sculptură. Într-o hală închiriată, au adus fiecare aparatele şi ustensilele pe care le-au cumpărat din propriile economii. Sunt acolo maşini de tăiat lemn, maşini de cusut, dar şi imprimante 3D. Ideea a prins rapid printre tinerii care aveau până acum proiecte interesante doar pe hârtie, pentru că nu aveau uneltele necesare să le dea viaţă.
Cluj-Napoca. Atelier cu acces gratuit pentru cei care au proiecte îndrăzneţe

Legea dării în plată a fost trimisă preşedintelui spre promulgare, după ce parlamentarii nu au depus nicio sesizare de neconstituţionalitate în termenul stabilit. Preşedintele Klaus Iohannis are la dispoziţie 20 de zile pentru promulgarea legii, dar în acelaşi timp o poate retrimite Parlamentului spre reexaminare sau o poate ataca la Curtea Constituţională.
Legea dării în plată a fost trimisă la promulgare

Imaginați-vă că aveți în față trei pahare cu apă. Pentru a-l bea ape primul trebuie să plătiți cinci lei, pentru a-l bea pe al doilea nu vă costa nimic iar al treilea vă aduce cinci lei în buzunar. Pe care alegeți să îl beți? Dacă ați răspuns paharul numărul trei, o să vă îndrăgostiți de filozofia din spatele WowApp, aplicația de mobil despre care vorbim astăzi. La prima vedere, WowApp este o simplă aplicație de mesagerie, chat și videocalling dar în spatele ei se află o noua viziune despre ce înseamnă de fapt „free” în magazinele online de aplicații.
Aplicația gratuită care plătește utilizatorii

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, afirmă că atâta vreme cât Bugetul nu a fost aprobat în Parlament nu se poate vorbi de nealocarea unor sume destinate lăcașurilor de cult.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, despre absența finanțării bisericilor: E doar un proiect de buget; sperăm că nu va rămâne așa

Ministerul polonez al Apărării intenționează să ceară acces la armament nuclear printr-un program al NATO în cadrul căruia statele care nu dispun de capacități nucleare militare proprii acceptă amplasarea unor astfel de arme pe teritoriul lor, urmând ca acestea să fie utilizate în comun, a declarat ministrul adjunct al apărării polonez, Tomasz Szatkowski, citat de Agerpres.
Polonia vrea să ceară acces la armament nuclear în cadrul NATO

După doar o zi şi jumătate, Executivul schimbă macazul. Premierul Dacian Cioloş l-a asigurat în această dimineaţă pe şeful Bisericii Ortodoxe că, în funcţie de posibilităţi, Guvernul va finanţa inclusiv lăcaşele de cult aflate în construcţie.
Dacian Cioloș îl asigură pe Patriarh de „tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare pentru lăcaşele de cult aflate în construcţie”

Unul dintre cele mai mari oraşe turistice din România, Braşovul, le oferă vizitatorilor o privelişte dezolantă şi tristă: în centrul vechi al oraşului sunt multe construcţii în paragină, unele vechi şi de sute de ani. Printre ele şi un fost sediu de bancă, de pe vremea când urbea era condusă de saşi. Învelită în prelate care îi ascund degradarea, clădirea așteaptă de mai bine de două decenii ca autorităţile să o reabiliteze.
Monument în paragină. Fosta clădire a băncii săseşti din Braşov este învelită în prelate

În mod uluitor, în România anului 2015, cea mai scurtă legătură dintre două localităţi este un bac. Oamenii din Igriş, din Timiş şi cei din Şeitin, din Arad, au rămas parcă blocaţi în timp. În fiecare zi ei au varianta de a traversa râul Mureş cu un mijloc de transport pe apă, care foloseşte un mecanism vechi de 200 de ani sau de a merge 25 de kilometri până la cel mai apropiat pod.
Transport ca-n Evul Mediu

După cetăţile din Alba Iulia şi din Sighişoara, şi cetatea din Făgăraş va fi păzită de străjeri. 10 voluntari vor juca rolul gărzilor medievale. Mai e nevoie doar de câteva repetiţii pentru ca străjerii să facă schimbul de gardă la porţile cetăţii. Autorităţile au venit cu această idee în speranţa că vor atrage şi mai mulţi turişti. Numai anul trecut, fortăreaţa a avut peste 50.000 de vizitatori, iar în urmă cu doi ani a fost declarată de publicaţia Huffington Post una dintre cele mai frumoase din lume.
Cetatea din Făgăraş va fi păzită de străjeri

Autorităţile din Madrid se luptă de aproape o lună cu un nivel alarmant de poluare. De trei ori până acum în ultimele două săptămâni, parcarea autovehiculelor în centrul oraşului a fost interzisă, iar oficialii locali ar putea decide să impună un regim de circulaţie în funcţie de numărul de înmatriculare al autovehicului. Este pentru prima dată în istoria Madridului când ar putea fi introduse asemenea restricţii.
Alertă de poluare la Madrid. Maşinile nu mai au voie să parcheze în centrul capitalei spaniole

Guvernul alocă mai mulţi bani instituţiilor politice în 2016. Bugetul pe care îl va avea la dispoziţie preşedintele României creşte cu 40%, iar printre achiziţiile pe care le va face Administraţia Prezidenţială se numără şi câteva autoturisme. Cu maşini noi vor fi dotate şi Curtea Constituţională sau Curtea de Conturi. Bugetul pe 2016 este publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe.
Guvernul alocă mai mulți bani instituțiilor politice în 2016

S-au aprins luminiţele în bradul de Crăciun de la Betleem, oraşul unde, aşa cum spune Bibla, s-a născut pruncul Isus. În mod obişnuit, mii de pelerini merg de Crăciun la Betleem, dar anul acesta sărbătoarea este umbrită de violenţele aproape zilnice dintre palestinieni şi israelieni. 19 israelieni, un american şi 102 palestinieni şi-au pierdut viaţa în ultimele două luni, în atacuri palestiniene şi represalii israeliene. La cel mai mare hotel din Betleem, rezervările au scăzut la jumătate faţă de anul trecut.
S-au aprins luminiţele în bradul de la Betleem

Amânate cu anii, proiectele cu bani de la Banca Mondială privind construcţia de şcoli, nu mai ţin pasul cu vremurile. Într-un sat din Iaşi se ridică de 3 ani o şcoală impunătoare, cu şase săli de clasă, fără să fie luat în calcul că jumătate dintre ele vor rămâne goale. Nu sunt suficienţi copii în zonă! Edilii ridică din umeri şi spun că Ministerul Educaţiei nu a făcut un studiu demografic. Cei 300.000 de euro s-ar putea să fi fost astfel aruncaţi pe fereastră!
Şcoală nouă într-un sat fără elevi

Top