Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din noiembrie 6, 2015

Un proiect semnat de peste 40 de deputaţi propune ca legea accesului la informaţii de interes public să se aplice pentru companiile de stat la fel cum se aplică şi pentru instituţii. Marţi, în chiar prima zi a protestelor în care se cerea inclusiv mai multă transparenţă, Senatul a respins proiectul. Dar decizia finală va fi luată de Camera Deputaţilor. Proiectul nu este unul perfect. Ar introduce sub incidenţa legii accesului la informaţii de interes public şi companii la care statul este doar acţionar minoritar. Acesta este probabil şi unul dintre motivele pentru care a fost respins. Însă nevoia ca în companiile de stat să fie mai multă transparenţă este cât se poate de reală.
Proiect pentru transparenţa companiilor de stat, respins de Senat

Cele mai multe cluburi şi localuri din România nu încheie poliţe de asigurare, din care ar putea fi plătite daune clienţilor în cazul unor incidente, spun firmele de asigurări. Deşi patronii ar cheltui doar 4.000 de euro pe an pentru o poliţă de asigurare de până la 10 milioane de euro, puţini sunt cei care o fac. Mai mult, aceştia nu respectă toate măsurile de siguranţă.
Cluburi fără asigurări. Firme: Asigurarea de răspundere civilă trebuie să fie obligatorie

16 dintre răniţii cu arsuri grave în urma incendiului de la clubul Colectiv vor ajunge în câteva ore la spitale din Rotterdam şi Bruxelles. Sunt transportaţi cu două aeronave ale Ministerului Apărării care au decolat de la Bucureşti în această dimineaţă. Este vorba despre pacienţi stabili, explică specialiştii. Medicii turci, veniţi în România să-i ajute pe doctorii noştri, spun că cei aflaţi în stare gravă nu puteau fi transportaţi.
16 răniți în incendiul din Colectiv, transportați pentru tratament în Belgia și Olanda

După accidentul aviatic din peninsula Sinai, soldat cu 224 de morți,. Ministerul Transporturilor din România a impus măsuri suplimentare în cazul aeronavelor care pleacă din Egipt şi aterizează la noi. Astfel, bagajele de cală nu vor mai fi acceptate la îmbarcare, iar echipajul avioanelor va fi supus unor verificări amănunţite.
Ministerul Transporturilor din România ia măsuri după tragedia aviatică din Egipt

Tragedia de la București a fost picătura care a umplut paharul și pentru românii din restul țării. Vineri, oamenii din provincie s-au mobilizat chiar mai bine decât în Capitală. Aproape 20 de mii de persoane au ieşit iarăși în stradă, pentru a patra seară consecutiv, în marile oraşe. Schimbare, dreptate și fără corupție au fost principalele mesaje.
Ziua a patra. Protestele au continuat și în țară

Clopotele de la toate bisericile din Capitală, inclusiv cele de pe Dealul Patriarhiei, au bătut vineri seară exact la ora 22:30, când a izbucnit incendiul vinerea trecută. În memoria celor 32 de morți, o mie de oameni au participat la un marş tăcut, pornit din Piaţa Unirii şi încheiat în faţa clubului Colectiv, unde de șapte zile s-a format un altar de flori şi lumânări.
VIDEO. Comemorare cu angajamente. Preot: „Ajunge cu bacşişul, cu pilele!”

Astăzi se împlineşte o săptămână de la un dezastru care a zguduit România. Un incediu, 32 de morţi, zeci de răniţi aflaţi încă în stare critică. De-aici a pornit tot. Mai întâi, marşuri ale tăcerii. Solidaritate şi, treptat, furie. Apoi, proteste masive, demisia Guvernului şi o situaţie din care ar trebui să iasă ceva bun. Să revedem filmul acestei săptămâni dramatice.
#COLECTIV. O săptămână de la un dezastru care a zguduit România

Au fost deschise trei anchete penale în cazul incendiului de la clubul Colectiv, petrecut în urmă cu o săptămână și soldat cu 32 de morți. Într-una dintre ele, Cristian Popescu Piedone este audiat la DNA de mai multe ore. Procurorii îi impută că a eliberat autorizaţia de funcţionare pentru local, deşi clubul era o bombă cu ceas. Anchetatorii vor să afle dacă a fost vorba de inconştienţă sau corupţie.
Incendiul de la Colectiv. O tragedie, trei anchete

Președintele Klaus Iohannis este singurul care mai are legitimitate din întreaga clasă politică, a precizat Tudor Benga, unul dintre reprezentanții societății civile care a luat parte la întâlnirea de vineri cu șeful statului, după ce a acesta a avut consultări cu reprezentanții partidelor politice în vederea desemnării unui nou premier.
Tudor Benga, după consultările de la Cotroceni: Iohannis, singurul care mai are legitimitate în clasa politică

Manifestaţiile din stradă din ultimele zile au fost generate de grozăviile de la Colectiv, unde un incendiu a fost posibil pentru că acel club era în neregulă, pentru că autorizaţiile erau obţinute fără a îndeplini condiţiile, pentru că cel mai probabil au implicat șpăgi, pentru că avem o administraţie stufoasă şi ineficientă, pentru că e păstorită politic, pentru că politicul este corupt.
Birocrația, pilon al corupției: 15 ani de reformă, niciun rezultat

A trecut exact o săptămână de la incendiul care a spulberat vieţile a 32 de tineri. Dimensiunile tragediei încă nu pot fi cuprinse. Sunt încă răniţi pe patul de spital, iar în faţa clublui este în continuare un adevărat altarul de flori şi lumânări. Iar Piața Universităţii a fost blocată, vineri, pentru a patra seară consecutiv de manifestanți care cer o schimbare radicală a societății, a administrației și a modului de a face politică în România.
Glasul străzii, seara a patra. Proteste și comemorări

Răniţii a căror stare de sănătate o permite ar putea fi transferaţi în străinătate, cu acordul familiilor. Până acum se vorbeşte deja despre 17 transferuri programate până mâine. Unul a avut loc deja în această seară, un pacient de la Spitalul Bagdasar-Arseni. Cheltuielile de transport şi le asumă statul român, iar costurile tratamentului vor fi suportate, după caz, de autorităţile noastre, respectiv de cele din statele care oferă ajutor.
Răniții din Colectiv, transferați în străinătate. Bâlbele autorităților

Solistul trupei Vița de Vie, Adrian Despot, mărturisește că s-a dus vineri la consultările cu președintele Klaus Iohannis „din respect pentru oamenii din stradă și față de instituția prezidențială” și spune că s-a întors de la Cotroceni „cu speranță”.
Adrian Despot: Am fost la Cotroceni din respect pentru oamenii din stradă, m-am întors cu speranță

Situaţie complicată la o şcoală din oraşul braşovean Zărneşti. Inspectorii şcolari şi conducerea şcolii nu pot face nimic în privinţa unei eleve cu tulburări de comportament pentru că părinţii ei refuză, efectiv, să o ducă la medic. Tânăra are momente în care devine extrem de agresivă şi nu de puţine ori direcţiunea a fost nevoită să cheme Ambulanţa şi Poliţia. Şcoala a apelat la Primărie şi la Protecţia Copilului, dar toţi au mâinile legate, câtă vreme părinţii refuză ca fiica lor să fie consultată şi diagnosticată ca să poată urma un tratament.
Elevă-problemă, autorități neputincioase

După aproape o săptămână de aşteptare tensionată, rudele şi prietenii unuia dintre tinerii răniţi în incendiul din clubul Colectiv au răbufnit astăzi la Spitalul de Arşi din Capitală. Ei reproşează personalului medical că nu le oferă suficiente informaţii, ba mai mult, că nu le-ar acorda pacienţilor îngrijirea necesară. Reacţia familiei vine după anularea transferării pacientului într-un spital din Israel. Medicii români se apără, însă, şi spun că transferul a fost blocat de medicii din Tel Aviv, care au considerat că starea pacientului e încă mult prea gravă.
Revoltă la Spitalul de Arşi. Rudele unui pacient al cărui transfer în Israel a fost anulat acuză condițiile din spital

Mai mulți reprezentanți ai societății civile au fost astăzi invitați la Palatul Cotroceni pentru consultări legate de numirea unui nou guvern. Aceștia nu au propus președintelui Klaus Iohannis un premier, dar au venit cu o serie de propuneri către șeful statului. Ideea principală a discuțiilor a fost legată de înlăturarea corupției. Președintele le-a spus reprezentanților „străzii” să se implice în politică, dacă vor schimbare.
Declarații ale reprezentanților societății civile după consultările cu Klaus Iohannis

„PNŢCD solicită Preşedintelui României să invite la dialog reprezentanţii Bisericii şi Cultelor recunoscute legal, instituţiile morale ale poporului”, cere într-un comunicat de presă preşedintele PNŢCD Aurelian Pavelescu.
Aurelian Pavelescu cere preşedintelui să invite la consultările pentru formarea unui nou guvern şi pe Patriarh şi ceilalţi reprezentanţi ai cultelor religioase

RADET București anunță oprirea furnizării energiei termice pentru apă caldă şi căldură consumatorilor din capitală. SC Electrocentrale Bucureşti a notificat RADET că începând din 6 noimebrie ROMGAZ va întrerupe furnizarea gazelor naturale către ELCEN.
RADET București sistează furnizarea de căldură și de apă caldă începând de vineri, 6 noiembrie

Postul de televiziune Euronews a prezentat la rubrica sa „No comment” imagini cu manifestația din 4 noiembrie de la București, pe care o numește, pornind de la o pancartă afișată de o tânără, „protestul CTRL ALT DEL”, o aluzie la necesitatea unei resetări a vieții politice și sociale a României. Este, de asemenea, o imagine reprezentativă pentru cei care au ieșit în stradă în aceste zile: generația „Facebook”.
Euronews: România - protestul „CTRL ALT DEL”

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a spus astăzi că, în prezent, 127 de victime ale incendiului din Colectiv mai sunt internate în spitalele din București. Dintre acestea, 65 sunt în stare critică și gravă. Ministrul spune că veștile trebuie primite „cu moderație și fără optimism”, pentru că au mai fost cazuri în care starea pacienților s-a agravat din nou după o îmbunătățire. Pe de altă parte, opt dintre răniţi ar putea fi trataţi în Belgia.
Starea răniților din Colectiv: 127 de internați, dintre care 65 în stare critică și gravă

Rusia îşi consolidează poziţia în Siria şi transferă acolo sisteme de apărare antirachetă. Anunţul a fost făcut de Comandantul forţelor aeriene ruse. El spune că aceste sisteme antirachetă au rolul de a-i proteja pe militarii ruşi care acţionează în această ţară în cazul deturnării unor avioane militare sau a unor atacuri aeriene asupra obiectivelor ruse din Siria.
Rusia își consolidează poziția în Siria

Cel mai amplu proces anti-mafie din Italia ultimilor zeci de ani a început la Roma. 46 de politicieni, oameni de afaceri, funcţionari şi membri ai unor grupări interlope sunt acuzaţi de corupţie şi spălare de bani. Anchetatorii spun că suspecţii fac parte dintr-o grupare care primea de la primăria Romei contracte publice de zeci de milioane de euro în schimbul mitei.
Amplu proces anti-corupţie în Italia: 46 de oameni de afaceri, politicieni şi interlopi sunt judecaţi

Victor Ponta şi senatorul Dan Şova, un apropiat colaborator al său, sunt în boxa acuzaţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cei doi sunt judecaţi în dosarul Turceni-Rovinari, pentru fals în înscrisuri, evaziune fiscală şi spălare de bani. Aceasta şi alte ştiri importante ale momentului în jurnalul EXCLUSIV ONLINE al dimineţii de 6 noiembrie.
VIDEO. Jurnalul EXCLUSIV ONLINE al dimineţii, 6 noiembrie 

Ecaterina Andronescu, vicepreședinte PSD și președinte al Senatului Universității Politehnice din București, a realizat un experiment cu buretele folosit la antifonare în clubul Colectiv. S-a constatat că în urma arderii acestui material ușor inflamabil s-a degajat mult monoxid de carbon și acid cianhidric.
Ecaterina Andronescu a făcut un experiment cu buretele folosit în clubul Colectiv

Mobilizare exemplară a medicilor din Europa, în urma incendiului de vinerea trecută din Bucureşti, în care au murit 32 de oameni, iar alţi 88 sunt în stare critică. După Israel şi Franţa, Belgia, Olanda, Germania şi Marea Britanie şi-au anunţat şi ele sprijinul. Medicii de acolo pun la dispoziţie paturi în centre specializate pentru arşi, pentru a uşura munca medicilor români. Două dintre victimele incendiului au fost deja transportate în Israel, iar alţi pacienti ar putea pleca spre alte ţări chiar astăzi.
Spitalele din străinătate, în ajutorul răniților din clubul Colectiv. Doi pacienţi au fost transportaţi în Israel

Top