Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din noiembrie 1, 2015

Tragedia din clubul Colectiv din Bucureşti a fost resimţită şi în celălalt capăt al ţării, în judeţul Satu Mare. Printre cei 146 de răniţi în incendiu se află şi un tânăr din Negreşti Oaş, medaliat cu aur la Olimpiada de Matematică pentru Studenţi care a avut loc anul acesta în Macedonia. Andrei Bud este internat la spitalul Bagdasar şi este în afara pericolului, spun apropiaţii.
Olimpic la matematică, rănit în Colectiv

Durere, revoltă şi compasiune. În mai multe oraşe din ţară, oamenii s-au mobilizat pe reţelele de socializare pentru a-şi arăta solidaritatea cu victimele incendiului din clubul Colectiv. Peste o mie de persoane au participat la marşuri şi au aprins lumânări în memoria celor care şi-au pierdut viaţa.
Românii, solidari cu victimele de la Colectiv: Peste o mie de persoane, din mai multe oraşe, au participat la marşuri

Imaginile cu miile de oameni care au venit în faţa clubului Colectiv ca să aducă un ultim omagiu victimelor tragediei au făcut înconjurul presei internaţionale. De asemenea, jurnaliştii preiau mesajele oficialilor de la Bucureşti, care transmit că bilanţul ar putea creşte dramatic În următoarele zile. Redăm mai jos doar câteva reacții.
Tragedia din Colectiv în presa internațională: „Românii au plâns, au înjurat şi s-au rugat”

Este zi de doliu naţional, a treia, în urma tragediei din clubul Colectiv. Totul a pornit de la o scânteie, într-un club Bucureşti, vineri seara. În câteva secunde, destinul a sute de oameni a luat o turnură nefastă. 30 de oameni au murit şi peste 130 sunt spitalizaţi. Dintre ei, aproape 90 în stare critică. Iar autorităţile ne pregătesc pentru ce este mai rău: din clipă în clipă numărul morților poate crește semnificativ. Niciun român nu a rămas impasibil în faţa unei tragedii de asemenea proporţii.
A treia zi de doliu național | 30 de morți în urma incendiului din Colectiv. Autoritățile se tem de un bilanț dublu

Tragedia de vineri a venit cu o lecție pentru fiecare român. Tinerii au realizat că se pune mai mult preţ pe bani decât pe viaţă și sunt deciși să schimbe acest lucru și să arate că viața este neprețuită. Tocmai de aceea sunt hotărâţi să lupte pentru drepturile lor, pentru dreptul la siguranţă, pentru dreptul la viaţă.
Tragedia din Colectiv, o lecție de viață. Românii cer să se pună preț pe siguranță

Trăim, cu toţii, o tragedie imensă. Şi primii care au devenit conştienţi de ea au fost medicii a căror misiune este să salveze vieţi. În momentul în care răniţii cu arsuri, în stare foarte gravă, au început să intre pe porţile spitalelor, nimeni nu s-a mai uitat la ceas. A fost şi încă este o luptă pentru fiecare respiraţie, pentru fiecare semn vital, care i-a impresionat pe doctorii cu experienţă şi care le-a schimbat viaţa celor aflaţi la început de drum. Cu atât mai mult cu cât și medicii au copii, iar unii dintre aceștia au fost în cluburi vineri seara.
Medic: Cel mai greu a fost când am realizat că și fiica mea e într-un club

În Turcia au avut loc alegeri legislative încheiate cu victoria zdrobitoare a formaţiunii politice înfiinţate de preşedintele Recep Erdogan. Partidul Justiţiei şi Dezvoltării şi-a asigurat o majoritate confortabilă în Parlamentul de la Ankara, după ce a obţinut aproape 50% din voturi, adică 316 mandate din totalul de 550. Componenţa Parlamentului va fi completată de alte trei partide, social-democraţi, naţionalişti şi pro-kurzi.
Alegeri în Turcia. Pariu câștigat pentru președintele Erdogan

Alin Pandaru s-a întors, duminică seara, la clubul Colectiv, pentru prima oară după dezastrul de vineri. A mărturisit la Digi24 că nu i-a fost deloc ușor, dar a venit odată cu marșul de solidaritate care s-a organizat în memoria victimelor. Are cunoștințe și un prieten bun pe care i-a pierdut și el însuși s-a aflat în club în seara respectivă.
O întâmplare „ciudată” povestită de un supraviețuitor al incendiului din Colectiv

Liderul Bisericii Ortodoxe Bulgare, Patriarhul Neofit, a transmis condoleanțe după evenimentele tragice din România, unde 30 de persoane au murit într-un incendiu într-un club din București, și din Egipt, unde un avion rus s-a prăbușit cu 224 de persoane la bord, a informat duminică Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare.
Patriarhul Neofit al Bulgariei a transmis condoleanțe după tragediile din România și Egipt

Zeci de restaurante, cluburi, sedii de bănci sau farmacii din zona centrală a Bucureştiului riscă să se prăbuşească în caz de cutremur puternic. Respectivele clădiri sunt neconsolidate. Există însă un proiect de lege - ca aceste afaceri să nu mai poată funcţiona la parterul clădirilor cu bulină roşie. Cel puţin până când respectivele clădiri nu vor fi consolidate.
Pericolul din Centrul Vechi

Ionuț Ursu, voluntar la Serviciul de Ambulanță, a povestit, la Digi24, cum a fost chemat să intervină la incendiul din clubul Colectiv și cum s-au desfășurat operațiunile de salvare. Voluntarul, care a participat și la operațiunile de salvare după cutremurul din Nepal, vorbește despre disperare, lacrimi, dar și despre mobilizarea poliției și medicilor. El a dat exemplul unei femei-jandarm, care a preluat operațiunile de resuscitare de la un pompier epuizat.
Mărturia unui voluntar la Ambulanță, despre incendiul de la Colectiv: „Era exact ca la cutremurul din Nepal”

Specialişii în biochimie susţin că multe dintre victime au murit intoxicate din cauză că au inhalat un gaz toxic, produs de arderea materialelor care nu erau ignifuge. Administratorii clubului nu ar fi respectat un ordin al Ministerului Lucrărilor Publice din 1996 care prevede că materialele folosite în construcţiile publice nu trebuie să ardă cu flacără în momentul în care sunt expuse focului.
Specialiști în biochimie: Victimele de la Colectiv au murit din cauza acidului cianhidric

La Poliţia Capitalei, a început astăzi audierea martorilor tragediei din club. Este vorba despre persoane rănite uşor în incendiul de vineri seara, care au putut să dea declaraţii. Ancheta avansează, însă greoi pentru că nimeni nu ştie numărul celor care au participat la concertul organizat în clubul Colectiv. Au fost cerute o serie de acte care să demonstreze dacă localul avea drept de funcţionare, dar şi dacă evenimentul de vineri seară a fost organizat legal.
Tragedia din Colectiv | Ancheta avansează greu

Secretarul de stat Raed Arafat a spus, la Digi24, că legislația în privința prevenirii incendiilor este în curs de schimbare și că mai e nevoie doar de câteva acte pentru a putea fi implementată. El a arătat că actualele amenzi nu sunt suficiente pentru a-i convinge pe proprietarii de cluburi să ia toate măsurile necesare și că, în viitor cei care nu vor fi în regulă vor putea fi chiar acuzați de infracțiuni penale. Oficialul a repetat că nu a fost solicitat aviz de la pompieri pentru clubul Colectiv.
Raed Arafat: Lucrăm la schimbarea legislației. Degeaba dau amendă 1.000 de lei, pentru un club nu înseamnă nimic

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat, duminică seara, la Digi24, care a fost motivul pentru care a spus că numărul morților în incendiul de la Colectiv probabil se va dubla, o declarație care multora le poate părea cinică.
Raed Arafat, explicaţii la Digi24 despre bilanţul care se va dubla: Noi acum explicăm populaţiei, care simte ce se întâmplă

Medicul Adrian Stănculea de la Spitalul de Arși a dezmințit zvonul potrivit căruia instituția este în criză de medicamente. El a spus că Ministerul Sănătății a asigurat spitalelor tot ceea ce este necesar pentru tratarea răniților din incendiul de la clubul Colectiv și i-a sfătuit pe cei care vor să facă donații către spitale să sune înainte, pentru a vedea dacă au nevoie de ceva.
Medic: „Avem medicamente! Cei care vor să facă donații să sune înainte!”

Drama oamenilor care şi-au pierdut viaţa în cumplitul încendiu din clubul Colectiv a impresionat întreaga ţara. În bisericile din mai multe oraşe, preoţii şi credincioşii s-au rugat pentru ei, dar şi pentru răniţii care se află în stare gravă pe patul de spital.
VIDEO. Rugăciuni pentru victimele din clubul Colectiv. În bisericile din ţară s-au ţinut slujbe în memoria celor decedaţi

Seara de sâmbătă a fost una tristă, pentru că zeci de cluburi din țară au anulat evenimentele programate de Halloween, în semn de solidaritate şi compasiune faţă de victimele tragediei. Au fost însă şi localuri în care evenimentele anunţate au avut loc, iar patronii promit că o parte din încasări să ajungă la cei afectaţi.
Viața după Colectiv. Tânăr din Timișoara: „Petrecem, suntem tineri. Dumnezeu să îi ierte, condoleanțe”

Din compasiune pentru victimele tragediei din Colectiv sau de teamă, multe cluburi din Capitală au fost închise aseară. În locul petrecăreţilor, singurii care au încercat uşile cluburilor au fost doar poliţiştii şi inspectorii de la Primărie. Aşa cum au anunţat, autorităţile au început verificările. N-au găsit însă pe nimeni, aşa că se vor întoarce şi în zilele următoare.
Cluburi închise, aseară, în București: „E foarte pustiu și lumea pare foarte tristă”

Top